Пълнени печурки с кайма, риган и вино
за 2 порции, 45 мин
Продукти
6 едри печурки
200 г кайма по избор
1 глава лук
2 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. доматено пюре
1 ч.л. сух риган
сол и черен пипер
50 мл бяло вино
100 мл зеленчуков бульон
4-5 стръка магданоз
1 с.л. масло
Приготвяне
Махат се внимателно пънчетата на гъбите и се нарязват на дребно.
Обеленият и наситнен лук се запържва около 30 сек. в 1 с.л. загрят зехтин или олио. Добавят се пънчетата и се пържи още 3 мин.
Прибавя се доматеното пюре и се разбърква на котлона. Смесва се с каймата. Овкусява се с ригана, сол и черен пипер. Плънката се разпределя в гъбите.
Загрява се останалият зехтин или олио в същия съд. Пълнените гъби се запържват от горната страна на средна температура 3-4 мин. Внимателно се обръщат и се пържат още 2 мин. Сипват се бялото вино и бульонът и се оставя да кипне. Готви се под капак на тих огън 15 мин.
Маха се от котлона и се добавя студеното масло да се разтопи. Подправя се със сол, черен пипер и се поръсва с наситнения магданоз.