Пълнени печурки с кайма, риган и вино

за 2 порции, 45 мин

Кухня
11:12 - 22 Януари 2022
2989
Пълнени печурки с кайма, риган и вино

Продукти

6 едри печурки

200 г кайма по избор

1 глава лук

2 с.л. зехтин или олио

1 ч.л. доматено пюре

1 ч.л. сух риган

сол и черен пипер

50 мл бяло вино

100 мл зеленчуков бульон

4-5 стръка магданоз

1 с.л. масло

 

Приготвяне

Махат се внимателно пънчетата на гъбите и се нарязват на дребно.

Обеленият и наситнен лук  се запържва около 30 сек. в 1 с.л.  загрят зехтин или олио. Добавят се пънчетата и се пържи още 3 мин.

Прибавя се доматеното пюре и се разбърква на котлона. Смесва се с каймата. Овкусява се с ригана, сол и черен пипер. Плънката се разпределя в гъбите.

Загрява се останалият зехтин или олио в същия съд. Пълнените гъби се запържват от горната страна на средна температура 3-4 мин. Внимателно се обръщат и се пържат още 2 мин. Сипват се бялото вино и бульонът и се оставя да кипне. Готви се под капак на тих огън 15 мин.

Маха се от котлона и се добавя студеното масло да се разтопи. Подправя се със сол, черен пипер и се поръсва с наситнения магданоз.