Пълнени тиквички в доматен сос
за 4 порции, 65 мин
Продукти
300 г телешка кайма или друга по избор
2 големи тиквички
сол и черен пипер
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин или олио
100 г леко сварен ориз
80 г пармезан или друго жълто сирене
1 ч.л. сух риган
½ ч.л. суха мащерка
За доматения сос:
1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 с.л. зехтин или олио, 500 г нарязани – може от консерва, сол и черен пипер, 1-2 щипки захар, наситнен магданоз.
Приготвяне
Тиквичките се разполовяват по дължина. Издълбава се меката част и се наситнява. Обелените лук и чесън се наситняват.
Загрява се зехтинът и се запържва каймата до златисто кафяви гранулки. Добавят се лукът, чесънът и наситнената вътрешност на тиквичките и се запържва още около 5 мин.
Прибавят се оризът и 4 с.л. настърган пармезан, риганът, мащерката, сол и черен пипер и се разбърква.
Лукът за доматения сос се нарязва по на едро и се сотира в загретия зехтин. Прибавят се доматите и се оставя да къкри около 5 мин. Подправя се със сол, захар и черен пипер.
Тиквичките се напълват със сместа с каймата. Поръсват се с останалия настърган пармезан. Слагат се в тава в доматения сос. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса 10-15 мин. Поръсват се с магданоз.