Пълнено пиле с кускус върху пролетни моркови

за 4 порции, 130 мин

Кухня
07:31 - 10 Май 2022
3606
Пълнено пиле с кускус върху пролетни моркови

Продукти

1 пиле около 1,5 кг

600 г пролетни моркови

30 г стафиди

3 глави лук

2 скилидки чесън

3 с.л. зехтин или олио

1 пръчка канела

600 мл зеленчуков бульон

200 г кускус

5 клонки прясна мента или джоджен

5 стръка магданоз

1 лимон

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Стафидите се накисват в малко хладка вода. Обеленият лук се наситнява, обеленият чесън се нарязва на фини филийки.

Лукът се запържва в половината загрят зехтин или олио до златисто. Добавят се чесънът и канелата и се сотира още 1 мин.

Сипва се половината бульон и се оставя да заври. Поръсва се кускусът, като се разбърква. Маха се от котлона, покрива се и се оставя да набъбне за около 5 мин.

Настъргва се лимоновата кора и се смесва с наситнените мента и магданоз и с отцедените стафиди. Добавя се към кускуса, подправя се със сол и черен пипер и внимателно се разбърква. Маха се пръчката канела.

Пилето се овкусява със сол и черен пипер отвън и отвътре. Напълва се с кускус плънката и се зашива с кухненски конец.

Морковите се остъргват или обелват и се разполовяват надлъжно, като може да се остави 1 см от зеленината. Задушават се в останалия зехтин или олио и се подправят със сол и черен пипер. Прехвърлят се в тава и се сипва останалият бульон. Пилето се слага върху морковите.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 80 мин.

В края на печенето пилето се полива на вкус с лимонов сок.