Пълнено пиле с кускус върху пролетни моркови
за 4 порции, 130 мин
Продукти
1 пиле около 1,5 кг
600 г пролетни моркови
30 г стафиди
3 глави лук
2 скилидки чесън
3 с.л. зехтин или олио
1 пръчка канела
600 мл зеленчуков бульон
200 г кускус
5 клонки прясна мента или джоджен
5 стръка магданоз
1 лимон
сол и черен пипер
Приготвяне
Стафидите се накисват в малко хладка вода. Обеленият лук се наситнява, обеленият чесън се нарязва на фини филийки.
Лукът се запържва в половината загрят зехтин или олио до златисто. Добавят се чесънът и канелата и се сотира още 1 мин.
Сипва се половината бульон и се оставя да заври. Поръсва се кускусът, като се разбърква. Маха се от котлона, покрива се и се оставя да набъбне за около 5 мин.
Настъргва се лимоновата кора и се смесва с наситнените мента и магданоз и с отцедените стафиди. Добавя се към кускуса, подправя се със сол и черен пипер и внимателно се разбърква. Маха се пръчката канела.
Пилето се овкусява със сол и черен пипер отвън и отвътре. Напълва се с кускус плънката и се зашива с кухненски конец.
Морковите се остъргват или обелват и се разполовяват надлъжно, като може да се остави 1 см от зеленината. Задушават се в останалия зехтин или олио и се подправят със сол и черен пипер. Прехвърлят се в тава и се сипва останалият бульон. Пилето се слага върху морковите.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 80 мин.
В края на печенето пилето се полива на вкус с лимонов сок.