Паста карбонара с брюкселско зеле
за 2 порции, 45 мин
Продукти
180 г паста по избор
350 г брюкселско зеле – прясно или замразено
3 малки глави червен лук
2 скилидки чесън
зехтин
по желание 1 малко лютю чупле или лют червен пипер на люспи
40 г пушена шунка или бекон
2 яйца
3 с.л. настърган пармезан или друго жълто сирене плюс още малко за допълнително поръсване
сол и черен пипер
наситнен магданоз
Приготвяне
Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода и се отцежда.
Главичките брюкселско зеле се разполовяват.
Обелените лук и чесън се нарязват на ситно, както и лютото чушле без семките.
Лукът, чесънът и чушлето леко се запържват в около 1 с.л. загрят зехтин.
Добавя се нарязаната на парченца шунка или бекон и се пържи още малко.
Слага се брюкселското зеле и се готви още 5-7 мин. Подправя се със сол и черен пипер.
Прибавя се отцедената паста и се загрява.
Яйцата се разбъркват с пармезана и малко черен пипер и се сипват в пастата с бързо разбъркване.
Поръсва се отгоре с още малко пармезан и с магданоз.