Паста карбонара с брюкселско зеле

за 2 порции, 45 мин

Кухня
08:08 - 06 Януари 2022
3232
Паста карбонара с брюкселско зеле

Продукти

180 г паста по избор

350 г брюкселско зеле – прясно или замразено

3 малки глави червен лук

2 скилидки чесън

зехтин

по желание 1 малко лютю чупле или лют червен пипер на люспи

40 г пушена шунка или бекон

2 яйца

3 с.л. настърган пармезан или друго жълто сирене плюс още малко за допълнително поръсване

сол и черен пипер

наситнен магданоз

 

Приготвяне

Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода и се отцежда.

Главичките брюкселско зеле се разполовяват.

Обелените лук и чесън се нарязват на ситно, както и лютото чушле без семките.

Лукът, чесънът и чушлето леко се запържват в около 1 с.л. загрят зехтин.

Добавя се нарязаната на парченца шунка или бекон и се пържи още малко.

Слага се брюкселското зеле и се готви още 5-7 мин. Подправя се със сол и черен пипер.

Прибавя се отцедената паста и се загрява.

Яйцата се разбъркват с пармезана и малко черен пипер и се сипват в пастата с бързо разбъркване.

Поръсва се отгоре с още малко пармезан и с магданоз.