Паста със зеле , мащерка и сметана

за 2 порции, 15 мин

Кухня
09:18 - 03 Февруари 2025
547
Паста със зеле, мащерка и сметана

Продукти

200 г паста по избор

500 г зеле

1 глава лук

1 с.л. зехтин

200 мл зеленчуков бульон

½ лимон

60 г пармезан или друго жълто сирене

3 клонки мащерка

100 мл течна готварска сметана или заквасена сметана

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода.

Зелето се нарязва на фини ленти без дебелите части. Обеленият лук се наситнява.

Загрява се зехтинът и се запържват заедно зелето и лукът на средна температура 2-3 мин. с разбъркване.

Сипва се бульонът, кипва и се готви 5 мин.

Настъргва се кората на лимона и се изцежда сокът. Прибавят се в зелето.

Пастата се отцежда, като се заделя 50 мл от водата. Смесват се със зелето.

Прибавят се сметаната, настърганият фино пармезан, листенцата мащерка, сол и черен пипер и всичко се разбърква