Паста със зеле , мащерка и сметана
за 2 порции, 15 мин
Продукти
200 г паста по избор
500 г зеле
1 глава лук
1 с.л. зехтин
200 мл зеленчуков бульон
½ лимон
60 г пармезан или друго жълто сирене
3 клонки мащерка
100 мл течна готварска сметана или заквасена сметана
сол и черен пипер
Приготвяне
Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода.
Зелето се нарязва на фини ленти без дебелите части. Обеленият лук се наситнява.
Загрява се зехтинът и се запържват заедно зелето и лукът на средна температура 2-3 мин. с разбъркване.
Сипва се бульонът, кипва и се готви 5 мин.
Настъргва се кората на лимона и се изцежда сокът. Прибавят се в зелето.
Пастата се отцежда, като се заделя 50 мл от водата. Смесват се със зелето.
Прибавят се сметаната, настърганият фино пармезан, листенцата мащерка, сол и черен пипер и всичко се разбърква