Паста в червен лучен сос с бекон
за 2 порции
Продукти
3 големи глави червен лук
30 г панчета или друг пушен бекон
1 клонка риган
½ сухо чили чушле или 1 щипка едър лют червен пипер (може да се замени с 1 свежо люто чушле)
сол
175 г паста по избор
1 ч.л. мед
2 с.л. обикновен червен винен или балсамов оцет
100 мл бульон по избор
Приготвяне
Обеленият червен лук се нарязва на тънки филийки. Беконът се нарязва на малки кубчета. Чили чушлето се наситнява, като се махат семките.
Пастата се сварява ал денте във вряща подсолена вода.
Беконът се запържва на средна температура 5 мин. до хрупкавост и се изважда.
В същия тиган се запържва лукът с листенцата риган около 2 мин. Добавя се медът и се разбърква да се карамелизира леко лукът. Деглазира се с оцета - силно да заври и се разбърква.
Прибавят се чили чушлето и бульонът. Готви се всичко на средна температура 5-6 мин. Връща се беконът и се посолява.
Отцедената паста се смесва с лучения сос.