Патладжани с чушки, домати и кедрови ядки
за 6 порции, 35 мин
Продукти
2 патладжана
2 червени чушки
2 жълти или зелени чушки
2 глави лук
2 скилидки чесън
1 с.л. кедрови ядки (може тиквени или слънчогледови семки или счукани ядки по избор)
2 с.л. зехтин или олио
600 г белени домати
300 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер
1-2 клонки босилек
½ връзка див лук или зелените пера на пресен лук
Приготвяне
Патладжаните и чушките се нарязват на парченца. Обеленият лук се нарязва на ивички, обеленият чесън – на ситно.
Кедровите ядки се запържват на сух тиган до златисто. Сипва се зехтинът или олиото, загрява се и се добавят да се запържат леко лукът и чесънът.
Прибавят се чушките и патладжаните и се сотира всичко 2 мин.
Прибавят се доматите, бульонът, сол, черен пипер и се готви на средна температура около 20 мин.
Слагат се нарязаните листенца босилек и се разбърква. Поръсва се с фино нарязания зелен лук.