Патладжани с домати и сирена
за 4 порции, 70 мин

Продукти
3 патладжана - около 900 г
сол и черен пипер
75 г пармезан или друго жълто сирене – например кашкавал
2-3 стръка босилек или друга прясна билка
зехтин или олио за намазване
500 мл доматен сос
100 г моцарела (може да се замени с бяло саламурено сирене)
Приготвянето
Патладжаните се нарязват на филийки с дебелина около 1,5 см. Посоляват се и се оставят върху кухненска хартия 10 мин. да се изцедят.
Запичат се на грил тиган или скара до златисто от двете страни. Подправят се с черен пипер.
Намазнява се тавичка. Разстила се слой доматен сос на дъното. Подреждат се патладжани. Поръсват се с пармезан. Покриват се с доматен сос. Поръсват се листенца босилек. Продължава в същата последователност на пластове.
Най отгоре се подрежда накъсаната на малки парченца моцарела.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 30 мин.