Печено пиле с леща
за 4 порции, 100 мин
Продукти
150 г моркови
150 г коренчета магданоз (може да се замени с пащърнак, целина)
150 г лук
1 пиле около 1,5 кг
сол и черен пипер
2 с.л. зехтин или олио
2 с.л. доматено пюре
600 мл пилешки бульон
150 г леща
1 с.л. мед
4 с.л. балсамов оцет
Приготвяне
Обелените моркови и корени магданоз се нарязват на кубчета. Обеленият лук се наситнява.
Пилето се натрива отвън и отвътре със сол и черен пипер. Запържва се в загретия зехтин от всички страни до златисто кафяво и се изважда.
В същата мазнина се сотират зеленчуците. Добавя се доматеното пюре, разбърква се и се сипва 2/3 от бульона.
Връща се пилето. Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 150 градуса) около 80 мин., като често се полива със соса.
Лещата се сварява във вода да я покрие за 15-20 мин., без да се разварява. Изплаква се под студена вода и се отцежда.
След 50-55 мин. печене на пилето в соса се добавя медът, разбъркан на котлона с балсамовия оцет. Сипва се и останалият бульон. Прибавя се лещата в соса около пилето и се посолява. Печенето продължава.