Печено пиле с леща

за 4 порции, 100 мин

Кухня
09:40 - 09 Декември 2021
3119
Печено пиле с леща

Продукти

150 г моркови

150 г коренчета магданоз (може да се замени с пащърнак, целина)

150 г лук

1 пиле около 1,5 кг

сол и черен пипер

2 с.л. зехтин или олио

2 с.л. доматено пюре

600 мл пилешки бульон

150 г леща

1 с.л. мед

4 с.л. балсамов оцет

Приготвяне

Обелените моркови и корени магданоз се нарязват на кубчета. Обеленият лук се наситнява.

Пилето се натрива отвън и отвътре със сол и черен пипер. Запържва се в загретия зехтин от всички страни до златисто кафяво и се изважда.

В същата мазнина се сотират зеленчуците. Добавя се доматеното пюре, разбърква се и се сипва 2/3 от бульона.

Връща се пилето. Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 150 градуса) около 80 мин., като често се полива със соса.

Лещата се сварява във вода да я покрие за 15-20 мин., без да се разварява. Изплаква се под студена вода и се отцежда.

След 50-55 мин. печене на пилето в соса се добавя медът, разбъркан на котлона с балсамовия оцет. Сипва се и останалият бульон. Прибавя се лещата в соса около пилето и се посолява. Печенето продължава.