Пица със зеле и шунка върху извара
за 8 парчета, 50 мин
Продукти
200 г ранно зеле
1 глава лук
5 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
½ ч.л. семена кимион или ким
70 г пуешка или друга шунка (може да се замени с бекон, колбас)
80 г грозде (може да се замени с чери домати, с маслини, с гъби)
400 г пълнозърнесто или друго брашно
200 г извара
Приготвяне
Зелето се нарязва на тънки ленти без дебелите части. Обеленият лук се нарязва на тънки ивици.
Загрява се 1 с.л. зехтин или олио и се запържват заедно зелето и лукът на средна температура 3-5 мин. Подправя се със сол, черен пипер и кимион.
Шунката се нарязва на широки ленти. Гроздовите зърна се разполовяват.
Брашното се омесва с останалия зехтин или олио, 250 мл вода и 1/2 ч.л. сол на гладко тесто с куките на миксера или на ръка.
Разточва се и се слага в тава с хартия за печене. Намазва се с изварата.
Разстила се зелето. Покрива се с шунката и гроздето.
Пече се в загрята фурна на 225 градуса (с вентилатор 200 градуса) около 12 мин.