Пица със зеле и шунка върху извара

за 8 парчета, 50 мин

Кухня
09:22 - 03 Февруари 2025
596
Пица със зеле и шунка върху извара

Продукти

200 г ранно зеле

1 глава лук

5 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

½ ч.л. семена кимион или ким

70 г пуешка или друга шунка (може да се замени с бекон, колбас)

80 г грозде (може да се замени с чери домати, с маслини, с гъби)

400 г пълнозърнесто или друго брашно

200 г извара

 

Приготвяне

Зелето се нарязва на тънки ленти без дебелите части. Обеленият лук се нарязва на тънки ивици.

Загрява се 1 с.л. зехтин или олио и се запържват заедно зелето и лукът на средна температура 3-5 мин. Подправя се със сол, черен пипер и кимион.

Шунката се нарязва на широки ленти. Гроздовите зърна се разполовяват.

Брашното се омесва с останалия зехтин или олио, 250 мл вода и 1/2 ч.л. сол на гладко тесто с куките на миксера или на ръка.

Разточва се и се слага в тава с хартия за печене. Намазва се с изварата.

Разстила се зелето. Покрива се с шунката и гроздето.

Пече се в загрята фурна на 225 градуса (с вентилатор 200 градуса) около 12 мин.