Пиле с кисело зеле , хвойна , бекон и грозде
за 4 порции, 60 мин
Продукти
4 цели пилешки бутчета
2 с.л. червен пипер
2 и ½ с.л. зехтин или олио
сол
80 г пушен бекон
2 глави лук
500 г кисело зеле
200 г грозде (може да се замени с по-малко стафиди, накиснати в малко топла вода)
1 дафинов лист
4 зърна хвойна или бахар
200 мл ябълков сок (може да се замени със зелев сок)
1-2 ч.л. сух естрагон или друга билка
1 с.л. масло
½ връзка див лук или зелените пера на пресен лук
Приготвянето
Смесват се 2 с.л. зехтин или олио с червения пипер и сол. Натриват се пилешките бутчета.
Беконът се нарязва на фини ленти. Обеленият лук се нарязва на тънки ивици.
Загрява се останалият зехтин или олио. Запържват се пилешките бутчета на средна до висока температура от двете страни общо 5 мин. до златисто кафяво. Изваждат се от тигана.
В същата мазнина се запържват беконът и лукът 3 мин.
Добавят се киселото зеле, дафиновият лист и хвойната и се запържва още 1-2 мин.
Сипва се ябълковият сок и се оставя да заври. Подправя се с естрагона.
Зелето се прехвърлят в тава и се слага пилешкото отгоре. Добавят се гроздовите зърна.
Пече се под капак или алуминиево фолио в загрята фурна на 200 градуса 30-40 мин. Маха се капакът и се пече още 5 мин.
Подправя се със сол, ако е необходимо. Поръсва се с нарязания на пръстенчета див лук.