Пиле с ориз по испански (+ чушки, домати и маслини)

за 4 порции, 90 мин

Кухня
10:37 - 17 Януари 2025
945
Пиле с ориз по испански (+ чушки, домати и маслини)

Продукти

1 пиле

1 много едра месеста червена чушка или 2-3 по-малки

2 глави лука

3 скилидки чесън

2 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

2 с.л. червен пипер – сладък или лют и сладък

200 г ориз

175 мл бяло вино

425 г домати от консерва или пресни

450 мл зеленчуков бульон

1 дафинов лист

75 г зелени маслини без костилките

½ връзка кориандър или магданоз

 

Приготвяне

Изчистената от семето чушка и обеленият лук се нарязват на кубчета около 1 см. Обеленият чесън се нарязва на тънко.

Подсушеното пиле се нарязва на 8 парчета.

Загрява се зехтинът или олиото в тава. Пилешкото се подправя със сол и черен пипер. Запържва се до златисто кафяво и се изважда.

Оставя се около 1 с.л. мазнина в тавата. Запържват се заедно чушката, лукът и чесънът на средна температура 2-3 минути. Подправя се със сол и черен пипер.

Прибавят се червеният пипер и оризът и се разбърква на котлона. Деглазира се с бялото вино силно да кипне и се готви 2 мин.

Добавят се доматите, зеленчуковият бульон и дафиновият лист и се оставя да заври.

Връща се пилешкото, покрива се с капак или алуминиево фолио. Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 50-60 мин.

Маслините се нарязват едро. Кориандърът или магданозът се наситнява.

Към края на печенето се прибавят маслините и се готви още 5 мин. Поръсва се с кориандъра или магданоза.