Пиле с ориз по испански (+ чушки, домати и маслини)
за 4 порции, 90 мин
Продукти
1 пиле
1 много едра месеста червена чушка или 2-3 по-малки
2 глави лука
3 скилидки чесън
2 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
2 с.л. червен пипер – сладък или лют и сладък
200 г ориз
175 мл бяло вино
425 г домати от консерва или пресни
450 мл зеленчуков бульон
1 дафинов лист
75 г зелени маслини без костилките
½ връзка кориандър или магданоз
Приготвяне
Изчистената от семето чушка и обеленият лук се нарязват на кубчета около 1 см. Обеленият чесън се нарязва на тънко.
Подсушеното пиле се нарязва на 8 парчета.
Загрява се зехтинът или олиото в тава. Пилешкото се подправя със сол и черен пипер. Запържва се до златисто кафяво и се изважда.
Оставя се около 1 с.л. мазнина в тавата. Запържват се заедно чушката, лукът и чесънът на средна температура 2-3 минути. Подправя се със сол и черен пипер.
Прибавят се червеният пипер и оризът и се разбърква на котлона. Деглазира се с бялото вино силно да кипне и се готви 2 мин.
Добавят се доматите, зеленчуковият бульон и дафиновият лист и се оставя да заври.
Връща се пилешкото, покрива се с капак или алуминиево фолио. Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 50-60 мин.
Маслините се нарязват едро. Кориандърът или магданозът се наситнява.
Към края на печенето се прибавят маслините и се готви още 5 мин. Поръсва се с кориандъра или магданоза.