Пиперено свинско бонфиле с пюре от броколи
за 4 порции, 30 мин
Продукти
1 глава броколи романеско или обикновено – около 1 кг
сол
400 г свинско бонфиле
2 ч.л. меланж пипер на зърна
1 с.л. олио или зехтин
2 клонки босилек
1 с.л. масло
1 с.л. песто босилек – може готово от бурканче
Приготвяне
Броколите се разделят на розички. Бланшира се във вряща подсолена вода до съвсем леко омекване.
Свинското бонфиле се поръсва с едро смлените или леко счукани зърна меланж пипер, като се натискат да влязат леко в месото.
Загрява се олиото или зехтинът и се запържва кратко месото от двете страни, първо на висока температура – до златисто. Намалява се котлонът на средна температура и се пържи още около 8 мин. като се обръща често. Филето се завива в алуминиево фолио и се оставя на топло.
Броколите се отцеждат, добавят се маслото и пестото и се пасира.
Свинското филе се нарязва на филийки и се гарнира с броколи пюрето.