Портокалов мус с млечен крем и кардамон

за 4 чаши, 45 мин

Кухня
08:21 - 14 Януари 2022
1904
Портокалов мус с млечен крем и кардамон

Продукти

4 червени портокала или от традиционните

20 мл гренадин или сок от нар

10 г кафява захар

10 г царевично нишесте

настърган шоколад или марципан с какао за поръсване

За крема:

200 г маскарпоне или заквасена сметана, 50 г йогурт или леко изцедено кисело мляко, 2 шушулки кардамон или 1-2 щипки на прах, 40 г кафява захар, 50 мл портокалов сок, 1 и ½ листа желатин или 1 равна ч.л. на гранули, 150 мл течна сметана за разбиване

Приготвяне

2 портокала се обелват с нож и се отделят плодовите филета, като се събира изтеклият сок.

Другите 2 портокала се изстискват на сок. Изрязва се с белачка кората на 1 портокал.

Всичко, без портокаловия сок, се смесва с 250 мл студена вода. Кипва се, добавя се гренадинът, маха се от котлона и се оставя за 30 мин.

Добавя се кафявата захар и отново се кипва. Сгъстява се на тих огън с нишестето, разтворено в портокаловия сок. Разпределя се в 4 чаши и се оставя да изстине.

За крема желатинът се накисва в малко студена вода. Смесват се маскарпонето и йогуртът на гладък крем.

Загрява се портокаловият сок със счуканите семенца кардамон от шушулките и кафявата захар. Маха се от котлона, добавя се набъбналият желатин и се разбърква.

Прибавя се постепенно на порции с разбъркване млечният крем. Разбива се течната сметана и се добавя внимателно към сместа.

Разпределя се върху портокала в чашите и се оставя за поне 2 часа в хладилника.

Гарнира се с настърган шоколад.