Портокалов мус с млечен крем и кардамон
за 4 чаши, 45 мин
Продукти
4 червени портокала или от традиционните
20 мл гренадин или сок от нар
10 г кафява захар
10 г царевично нишесте
настърган шоколад или марципан с какао за поръсване
За крема:
200 г маскарпоне или заквасена сметана, 50 г йогурт или леко изцедено кисело мляко, 2 шушулки кардамон или 1-2 щипки на прах, 40 г кафява захар, 50 мл портокалов сок, 1 и ½ листа желатин или 1 равна ч.л. на гранули, 150 мл течна сметана за разбиване
Приготвяне
2 портокала се обелват с нож и се отделят плодовите филета, като се събира изтеклият сок.
Другите 2 портокала се изстискват на сок. Изрязва се с белачка кората на 1 портокал.
Всичко, без портокаловия сок, се смесва с 250 мл студена вода. Кипва се, добавя се гренадинът, маха се от котлона и се оставя за 30 мин.
Добавя се кафявата захар и отново се кипва. Сгъстява се на тих огън с нишестето, разтворено в портокаловия сок. Разпределя се в 4 чаши и се оставя да изстине.
За крема желатинът се накисва в малко студена вода. Смесват се маскарпонето и йогуртът на гладък крем.
Загрява се портокаловият сок със счуканите семенца кардамон от шушулките и кафявата захар. Маха се от котлона, добавя се набъбналият желатин и се разбърква.
Прибавя се постепенно на порции с разбъркване млечният крем. Разбива се течната сметана и се добавя внимателно към сместа.
Разпределя се върху портокала в чашите и се оставя за поне 2 часа в хладилника.
Гарнира се с настърган шоколад.