Празена супа с кайма , бекон и топено сирене

за 4 порции, 50 мин

Кухня
07:13 - 07 Април 2022
4490
Празена супа с кайма, бекон и топено сирене

Продукти

300 г телешка/говежда кайма или смес със свинско

1 голяма глава лук

2 с.л. кубчета пушен бекон

малко олио за пържене

2 стръка праз

2 едри картофа

200 г топено сирене

2 с.л. заквасена сметана

600 мл зеленчуков бульон

сол, черен пипер и индийско орехче

прясна билка за поръсване

 

Приготвяне

Обеленият лук се нарязва на дребно. Запържва се в съвсем малко олио заедно с бекона.

Добавя се каймата и се запържва още малко с разбъркване до леко златисти гранули.

Празът се нарязва напречно на дълги парчета, а те надлъжно на фини ленти. Добавя се към мляното месо и леко се сотира. Деглазира се със зеленчуковия бульон като се оставя да кипне.

Прибавят се нарязаните на малки кубчета картофи. Готви се на тих огън около 20 мин.

Овкусява се с топеното сирене и заквасената сметана.

Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче. Поръсва се с прясна билка.