Пролетни моркови в тесто с шунка и сирене

за 10 броя, 90 мин

Кухня
07:29 - 10 Май 2022
3331
Пролетни моркови в тесто с шунка и сирене

Продукти

11 пролетни моркова

500 г брашно

1 пак. суха мая

сол

3 с.л. зехтин или олио

10 тънки филийки варена шунка или пушен бекон

10 с.л. доматено пюре

10 тънки филийки жълто сирене - може кашкавал

4 с.л. прясно мляко

3 с.л. сусам

 

Приготвяне

Морковите се остъргват или обелват.

1 морков се настъргва. Смесва се с брашното и маята. Добавят се 200 мл хладка вода, 1 ч.л. сол и зехтинът или олиото и се омесва гладко тесто с куките на миксера или на ръка. Оставя се да втаса на топло, докато си удвои обема – около 30 мин.

Кипва се 200 мл подсолена вода и се бланшират целите моркови 10-12 мин. Изплакват се под студена вода, отцеждат се и се подсушават.

Филийките шунка се намазват с доматеното пюре. Покриват се с филийките жълто сирене, слага се по 1 морков и се завиват на рулца.

Тестото се разделя на 10 части и се разточват на правоъгълни кори. В тях се опаковат рулцата.

Подреждат се в тава с хартия за печене. Намазват се отгоре с прясното мляко и се поръсват със сусам.

Пекат се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 15 мин. до златисто кафяво.