Пролетни моркови в тесто с шунка и сирене
за 10 броя, 90 мин
Продукти
11 пролетни моркова
500 г брашно
1 пак. суха мая
сол
3 с.л. зехтин или олио
10 тънки филийки варена шунка или пушен бекон
10 с.л. доматено пюре
10 тънки филийки жълто сирене - може кашкавал
4 с.л. прясно мляко
3 с.л. сусам
Приготвяне
Морковите се остъргват или обелват.
1 морков се настъргва. Смесва се с брашното и маята. Добавят се 200 мл хладка вода, 1 ч.л. сол и зехтинът или олиото и се омесва гладко тесто с куките на миксера или на ръка. Оставя се да втаса на топло, докато си удвои обема – около 30 мин.
Кипва се 200 мл подсолена вода и се бланшират целите моркови 10-12 мин. Изплакват се под студена вода, отцеждат се и се подсушават.
Филийките шунка се намазват с доматеното пюре. Покриват се с филийките жълто сирене, слага се по 1 морков и се завиват на рулца.
Тестото се разделя на 10 части и се разточват на правоъгълни кори. В тях се опаковат рулцата.
Подреждат се в тава с хартия за печене. Намазват се отгоре с прясното мляко и се поръсват със сусам.
Пекат се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 15 мин. до златисто кафяво.