Пуешки филенца в доматена салата с пъпеш

за 2 порции, 25 мин

Кухня
08:13 - 22 Юли 2022
2210
Пуешки филенца в доматена салата с пъпеш

Продукти

250 г пуешки гърди филе (може да се замени с пилешки гърди)

сол и черен пипер

около 6 г джинджифил

1 скилидка чесън

3 с.л. зехтин или олио

2 едри чушки – червена и зелена

2 домата

1 шалот или друг по-дребен лук

½ неголям пъпеш

1-2 с.л. оцет

1 щипка захар

1-2 стръка босилек

 

Приготвяне

Пуешкото месо се нарязва на ленти. Подправя се със сол и черен пипер. Обелените джинджифил и чесън се нарязват на дребно, смесват се с 1 с.л. зехтин или олио и се добавя към пуешкото. Оставя се да е маринова около 15 мин.

Почистените от семето чушки се нарязват на ленти. Кипва се 5 с.л. вода с щипка сол и се бланшират чушките под капак 2-3 мин. Изваждат се от водата и се оставят да изстинат.

Доматите се нарязват на филийки, шалотът на фини пръстени. Почистеният пъпеш се нарязва на кубчета.

Разбиват се оцетът, сол, черен пипер, щипката захар и останалият зехтин или олио. Листата босилек се нарязват на фини ленти. Смесват се доматите, чушките, пъпешът и шалотът, полива се с дресинга и се поръсва с босилека.

Маринованите филенца пуешко се запържват на загрят тиган на средна температура до хрупкаво кафяво. Подправят се със сол и черен пипер и се добавят към салатата.