Пуешки филенца в доматена салата с пъпеш
за 2 порции, 25 мин
Продукти
250 г пуешки гърди филе (може да се замени с пилешки гърди)
сол и черен пипер
около 6 г джинджифил
1 скилидка чесън
3 с.л. зехтин или олио
2 едри чушки – червена и зелена
2 домата
1 шалот или друг по-дребен лук
½ неголям пъпеш
1-2 с.л. оцет
1 щипка захар
1-2 стръка босилек
Приготвяне
Пуешкото месо се нарязва на ленти. Подправя се със сол и черен пипер. Обелените джинджифил и чесън се нарязват на дребно, смесват се с 1 с.л. зехтин или олио и се добавя към пуешкото. Оставя се да е маринова около 15 мин.
Почистените от семето чушки се нарязват на ленти. Кипва се 5 с.л. вода с щипка сол и се бланшират чушките под капак 2-3 мин. Изваждат се от водата и се оставят да изстинат.
Доматите се нарязват на филийки, шалотът на фини пръстени. Почистеният пъпеш се нарязва на кубчета.
Разбиват се оцетът, сол, черен пипер, щипката захар и останалият зехтин или олио. Листата босилек се нарязват на фини ленти. Смесват се доматите, чушките, пъпешът и шалотът, полива се с дресинга и се поръсва с босилека.
Маринованите филенца пуешко се запържват на загрят тиган на средна температура до хрупкаво кафяво. Подправят се със сол и черен пипер и се добавят към салатата.