Навръх Джулая: Радев връчва мандата на ГЕРБ в понеделник

Борисов заяви, че ще предложи правителство на малцинството, БСП и ИТН искат експертен кабинет

Политика
12:28 - 28 Юни 2024
3017
Навръх Джулая: Радев връчва мандата на ГЕРБ в понеделник

Президентът Румен Радев обяви кога ще връчи първия мандат за съставяне на кабинет. Шанс да направят правителство получават ГЕРБ като първа политическа сила. 

В изпълнение на чл. 99, ал. 1 от Конституцията на Република България президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, на 1 юли 2024 г. от 9.00 часа, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.
 
Президентът приключи консултациите с политическите сили в сряда, като засега все още не е ясно дали изобщо държавата ще има редовно управление. 

Ясно е, че ГЕРБ в изключително сложна ситуация, след като техният основен партньор в предишното управление ПП-ДБ обявиха, че няма да ги подкрепят и минават в опозиция.   

Има няколко предложения с варианти за правителство, без ясно обединение и мнозинство около никое от тях. Борисов вече зааяви, че най-вероятно ще предложат правителство на малцинството. ДПС засега не коментират втория мандат, като настояват да има подкрепа за правителство с първия, което и заявиха на срещата с президента

ПП-ДБ вече на няколко пъти повториха, че твърдо минават в опозиция. За третия мандат на масата вече стоят няколко предложения. От „Възраждане” са  против правителство между ГЕРБ и ДПС. БСП и „Има такъв народ” са на едно мнение, че трябва да се сформира експертен кабинет. А, най-малките в парламента – „Величие” видяха решението в програмно правителство.

Още преди връчването на първия мандат от ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да водят нови преговори за подкрепа. Предложението за правителство на малцинството остава.