Риба с бадемова коричка върху чери домати
за 2 порции, 20 мин
Продукти
4 филета риба по избор по около 75 г всяко
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 малък лимон
2 с.л. зехтин или олио
300 г чери домати
75 мл бяло вино или зеленчуков бульон
4 с.л. смлени бадеми
1 с.л. прясна мащерка или 2 щипки суха
сол и бял пипер
1/4 връзка магданоз
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват. Настъргва се лимоновата кора.
Запържват се заедно лукът и чесънът за кратко в 1 с.л. загрят зехтин или олио. Добавят се чери доматите и се разбърква. Деглазира се с бялото вино или бульона, като се оставя силно да кипне. Готви се под капак на тих огън 10 мин.
Смесват се бадемите, мащерката и лимоновата кора. Овкусените със сол и бял пипер филета риба се натискат от едната страна в сместа.
Запържват се само от страната с подправките в останалия загрят зехтин или олио на средна температура до златисто.
Прехвърля се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) за 8 мин.
Рибата се поднася върху доматите и се поръсва наситнен магданоз.