Риба с пиперена коричка и босилек
за 4 порции, 60 мин
Кухня
15:19 - 22 Септември 2025
928

Продукти
800 г филе с кожа от сьомга, сьомгова пъстърва или друга риба
8 клонки босилек
3 ч.л. черен пипер на зърна или меланж пипер
1 с.л. по-едра сол
1 лимон
2 с.л. зехтин или олио
1 с.л. мед
Приготвяне
Половината листенца босилек се нарязват едро.
Пиперът се счуква или смила едро.
Подсушеното филе риба се слага в тава с хартия за печене с кожата надолу.
Пиперът се смесва със солта и се натрива отгоре рибното филе. Поръсва се с нарязания босилек. Пече се в загрята фурна на 80 градуса около 40 мин.
Настъргва се фино кората и се изцежда сокът на лимона.
Смесват се лимоновата кора и сокът със зехтина и меда.
Изпеченото филе риба се полива с дресинга. Оставя се да престои 8-10 мин. Гарнира се с останалите цели листенца босилек.