Ризото със зелени аспержи и пармезан
за 4 порции, 50 мин
Продукти
500 г зелени аспержи
сол и черен пипер
1 щипка захар
2 главички шалот или друг по-дребен лук
3 с.л. масло
300 г ориз за ризото
100 мл бяло вино или вода
800 мл бульон по избор
3-4 стръка магданоз
75 г пармезан или друго жълто сирене – може кашкавал
Приготвяне
Аспержите се почистват като се остранява твърдата част в основата и се обелват в долния край. Нарязват се напречно на парчета по 3 см.
Кипва се подсолена вода с щипката захар. Бланшират се аспержите за 8-10 мин. и се отцеждат.
Обеленият шалот се наситнява и се сотира в загрятото половина масло.
Добавя се оризът и се запържва леко. Сипва се виното, оставя се силно да заври и се разбърква, докато се изпари.
Налива се бульонът на порции и се готви оризът с често разбъркване на средна температура – общо около 20 мин. до кремообразно.
Добавят се аспержите, останалото масло, 40 г настърган пармезан и внимателно се разбърква. Подправя се със сол и черен пипер.
Поръсва се с останалия настърган пармезан и с наситнения магданоз.
Ризотото може да се приготви вместо с аспержи с бялята част с малко от зелената на цели стръкове пресен лук.