Ризото със зелени аспержи и пармезан

за 4 порции, 50 мин

Кухня
17:56 - 14 Май 2022
3635
Ризото със зелени аспержи и пармезан

Продукти

500 г зелени аспержи

сол и черен пипер

1 щипка захар

2 главички шалот или друг по-дребен лук

3 с.л. масло

300 г ориз за ризото

100 мл бяло вино или вода

800 мл бульон по избор

3-4 стръка магданоз

75 г пармезан или друго жълто сирене – може кашкавал

 

Приготвяне

Аспержите се почистват като се остранява твърдата част в основата и се обелват в долния край. Нарязват се напречно на парчета по 3 см.

Кипва се подсолена вода с щипката захар. Бланшират се аспержите за 8-10 мин. и се отцеждат.

Обеленият шалот се наситнява и се сотира в загрятото половина масло.

Добавя се оризът и се запържва леко. Сипва се виното, оставя се силно да заври и се разбърква, докато се изпари.

Налива се бульонът на порции и се готви оризът с често разбъркване на средна температура – общо около 20 мин. до кремообразно.

Добавят се аспержите, останалото масло, 40 г настърган пармезан и внимателно се разбърква. Подправя се със сол и черен пипер.

Поръсва се с останалия настърган пармезан и с наситнения магданоз.

Ризотото може да се приготви вместо с аспержи с бялята част с малко от зелената на цели стръкове пресен лук.