Русофилът Малинов е в списъка "Магнитски", защото подкупил съдия

"За мен е чест, че съм санкциониран", отвръща той

Политика
20:05 - 10 Февруари 2023
5554
Русофилът Малинов е в списъка "Магнитски", защото подкупил съдия

Санкционираният днес от САЩ по закона "Магнитски" Николай Симеонов Малинов e бивш народен представител от БСП, а сега ръководи проруската неправителствена организация Национално движение "Русофили". Той е създател и председател на политическа партия "Русофили за възраждане на Отечеството", която работи за по-засилени връзки с Русия и се явява политическо продължение на Национално движение "Русофили". Години наред той беше издател и на официалния орган на БСП - в. "Дума", по времето, в което председател на партията бе Сергей Станишев. Припомняме, че Малинов беше обвинен в шпионаж в полза на Русия в началото на септември 2019 г. 

В съобщението на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ се посочва, че след като бе арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси и му е наложена забрана за напускане на страната през септември 2019 г., Николай Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден "Дружба" лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2,5 милиона рубли.

OFAC налага мярка на Малинов съгласно Указ 13818 в качеството му на чуждестранно лице, което е настоящо или бивше длъжностно лице, или лице, действащо вместо или от името на такова длъжностно лице, което е отговорно, съпричастно или пряко или косвено участвало в корупция, включително злоупотреба с държавни средства, присвояване на частни средства за лична облага, корупция, свързана с държавни договори или добив на природни ресурси, или подкупи.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ също така налага мярка въз основа на Указ 13818 на 4 юридически лица - "Интер Трейд 2021" ЕООД, "МС Консулт 2016" ЕООД, Национално движение "Русофили" и Русофили за възраждане на Отечеството - за това, че са собственост или контролирани пряко или непряко от Малинов.

Междувременно в края на септември 2021 г. Малинов обяви, че ще се кандидатира за държавен глава. На изборите получи подкрепата на 8213 души, което е символичните 0,31% от гласувалите.

Съдията Андон Миталов, който се смята, че е получил рушвет от Николай Малинов. Той също попадна в списъка "Магнитски" преди 2 години

Малко след като стана ясно, че е в списъка "Магнитски", Николай Малинов заяви: "Преди малко разбрах, че съм в този списък. Ясно и категорично е, че се гордея, защото след като Министерството на финансите на САЩ смятат, че аз съм навредил по някакъв начин на тях, значи аз мога само да се гордея с това. Няма как да съм участвал в корупционни схеми, защото никога не съм имал достъп до публични средства през живота си. Така че това е просто абсолютно малоумно твърдение.

За осталите санкционирани по глобалния закон "Магнитски", обявени официално днес от Посолството на САЩ в България, четете тук и тук