Само в Lupa.bg: Най-вкусната лютеница (РЕЦЕПТА на 100 години)

Кухня
20:33 - 19 Септември 2021
16715
Само в Lupa.bg: Най-вкусната лютеница (РЕЦЕПТА на 100 години)

Времето на чушките и доматите е в пика си. Lupa.bg ви представя уникална рецепта на повече от 100 години, която ви гарантира невероятно вкусната лютеница на нашите баби.

Кулинарното чудо идва от пазарджишкия край, където зеленчуците все още имат истинския вкус от миналото, по който въздишат по-старите българи.

Необходими продукти:

червени чушки – 20 кг

домати – 10 кг

патладжани – 5 кг

моркови – 3 кг

люти чушлета – 4–5 броя

черен пипер – 1 пакетче, смлян

кимион – 1 пакетче, смлян

чубрица – 2 с.л., ронена

олио – 1 бутилка

захар – 200 г

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Доматите се обелват и мелят с машинката за мелене на месо. Изсипват се в голям бакърен казан (или тенджера, тава, с какъвто съд разполагате), слагат се на не много силен огън и започва дълго и непрекъснато бъркане, за да не загори пюрето.

В началото сместа е рядка и се бърка по-бавно, но колкото повече извира и се сгъстява доматеното пюре, толкова по-бързо и внимателно се разбърква, преминавайки с бъркалката по цялото дъно на съда, за да не загори някъде.

Чушките се изпичат и се нареждат в затворен с капак съд или в найлонов чувал, за да се задушат, след което се обелват и почистват от дръжките и семената. Оставят се за 1-2 часа в голям съд или тава под наклон, за да се изцедят. След това се мелят с месомелачката.

Патладжаните се изпичат, след като изстинат, се обелват, нарязват на парчета, посоляват и оставят да се отцедят за 2 часа и след това се смилят.

Морковите се почистват, обелват, сваряват в съд с подсолена вода и също се мелят.

Смелените чушки, патладжани и моркови се прибавят внимателно в казана при доматите при непрекъснато и продължително бъркане.

Внимавайте, защото лютеницата в един момент започва много да пръска, затова ползвайте голяма дървена бъркалка с дълга дръжка, носете дрехи с дълги ръкави и крачоли, както и престилка.

След като лютеницата остане наполовина, се прибавят нарязаните на ситно люти чушлета, олиото (на тънка струйка при непрекъснато бъркане), сол, захар и подправките – чубрица, кимион и черен пипер.

Добавяйте по малко и опитвайте на вкус, за да може да добавяте още, ако не ви е достатъчно овкусено.

Лютеницата се вари на бавен огън, докато бъркалката не започне да оставя отчетливи пътечки по дъното на съда.

Отмества се от огъня, изчаква се малко да поизстине и се пълнят бурканчетата, запечатват се с предварително изварените капачки и се варят в съд с постлан парцал или кърпа на дъното, като водата трябва да облива поне два пръста над бурканите.

След завирането „под ключ“ на водата се засичат около 15-20 минути и се дърпа казанът от огъня. Бурканчетата се изваждат и обръщат с капачките надолу, докато изстинат, после започва угощението.