Шиш кюфтета с РАС ЕЛ ХАНУТ - звездата на мароканската кухня
за 4 порции, 25 мин
Рас ел ханут е звездата на мароканската кухня - най-емблематичната подправка. В превод означава „глава на магазина“, което ще рече, че собственикът на магазина за подправки забърква най-добрата комбинация от всичко с което разполага.
А по резултата от забъркването се съди и за самия магазин, и за уменията на собственика. Така в крайна сметка няма строго определени подправки, които да формират рас ел ханут.
Рецептата винаги е уникална, като умело се съчетават за невероятен аромат и вкус сладки, горчиви и люти нотки.
Преди да се стрият, смелят, някои от подправките се запичат, за да се освободи напълно букетът им.
Понякога броят на отделните съставки достига и 100, като минимумът е поне 20.
Рас ел ханут е типична арабска подправка и за солено, и за сладко. Най-често в силно ароматната смес влизат бахар, различни видове черен пипер, семена кориандър, индийско орехче, червен пипер, кардамон, лют кайенски пипер, карамфил, джинджифил, куркума, но и сушени розови цветчета, канела, шафран, анасон, жасмин, лавандула и други.
Продукти
600 г агнешка кайма или друга по избор
2 глави лук
1 ч.л. масло
1 яйце
4 с.л. прясна галета – хлебни трохи
6-7 с.л. наситнен магданоз
сол
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. смлян кимион
1 ч.л. рас ел ханут
Приготвяне
Обеленият и наситнен лук се запържва в разтопеното масло. Омесва се с каймата, яйцето, галетата, 2 с.л. магданоз, сол, червен пипер, кимион и рас ел ханут.
Оформят се 8 леко продълговати кюфтета и се нанизват по 2 на 4 шиш.
Пекат се на гореща скара около 10 мин. с обръщане. Поръсват се обилно с останалия магданоз.