Шиш кюфтета с РАС ЕЛ ХАНУТ - звездата на мароканската кухня

за 4 порции, 25 мин

Кухня
10:07 - 31 Юли 2022
3508
Шиш кюфтета с РАС ЕЛ ХАНУТ - звездата на мароканската кухня

Рас ел ханут е звездата на мароканската кухня - най-емблематичната подправка. В превод означава „глава на магазина“, което ще рече, че собственикът на магазина за подправки забърква най-добрата комбинация от всичко с което разполага.

А по резултата от забъркването се съди и за самия магазин, и за уменията на собственика. Така в крайна сметка няма строго определени подправки, които да формират рас ел ханут.

Рецептата винаги е уникална, като умело се съчетават за невероятен аромат и вкус сладки, горчиви и люти нотки.

Преди да се стрият, смелят, някои от подправките се запичат, за да се освободи напълно букетът им.

Понякога броят на отделните съставки достига и 100, като минимумът е поне 20.

Рас ел ханут е типична арабска подправка и за солено, и за сладко. Най-често в силно ароматната смес влизат бахар, различни видове черен пипер, семена кориандър, индийско орехче, червен пипер, кардамон, лют кайенски пипер, карамфил, джинджифил, куркума, но и сушени розови цветчета, канела, шафран, анасон, жасмин, лавандула и други.

Продукти

600 г агнешка кайма или друга по избор

2 глави лук

1 ч.л. масло

1 яйце

4 с.л. прясна галета – хлебни трохи

6-7 с.л. наситнен магданоз

сол

1 ч.л. червен пипер

½ ч.л. смлян кимион

1 ч.л. рас ел ханут

 

Приготвяне

Обеленият и наситнен лук се запържва в разтопеното масло. Омесва се с каймата, яйцето, галетата, 2 с.л. магданоз, сол, червен пипер, кимион и рас ел ханут.

Оформят се 8 леко продълговати кюфтета и се нанизват по 2 на 4 шиш.

Пекат се на гореща скара около 10 мин. с обръщане. Поръсват се обилно с останалия магданоз.