Сироп от плод бъз с лимон
за 700 мл
Кухня
09:17 - 09 Юли 2022
3994
Продукти
500 г плод бъз
250 г захар – по желание повече или по-малко
3 с.л. лимонов сок
Приготвяне
Плодчетата се отделят от клонките. Заливат се с 500 мл вода.
Кипва се и се вари на тих огън около 15 мин. докато плодчетата омекнат.
Изцежда се през фина кърпа, за да остане чист сок (за по-лесно може да се пасира и да се прецеди).
Сокът се смесва със захарта и лимоновия сок. Отново се загрява почти до кипване.
Пълни се в бутилки и се обръщат върху капачките докато изстине.
За по-дълго съхранение сокът в бутилките може да с стерилизира във вряща вода 5 мин.