Скариди с леща и пушено сирене
за 4 порции, 145 мин
Продукти
200 г обелени и почистени скариди (може да се заменят с миди и други морски дарове или с риба)
2 с.л. зехтин или олио
2 чили чушлета
1 морков – около 100 г
1 стъбло целина – около 100 г
2 коренчета магданоз - около 100 г
2 глави лук
250 г леща
1 клонка розмарин
800 мл зеленчуков бульон
1-2 дафинови листа
100 г пушено сирене
сол, черен и бял пипер
½ връзка магданоз
2 с.л. оцет
Приготвяне
Скаридите се разбъркват с 1 с.л. зехтин или олио и с наситнените чили чушлета без семките. Мариноват се около 2 часа в хладилника.
Почистените моркови, целина и коренчета магданоз се нарязват на кубчета около 1 см. Лукът се наситнява. Запържват се в загрятото останало олио или зехтин 3-4 мин. Добавя се лещата и се разбърква за кратко всичко на котлона.
Сипват се бульонът и 400 мл вода. Слагат се дафиновият лист и розмаринът. Готви се на тих огън 60 мин. След около 40 мин. се маха розмаринът. Накрая се добавя пушеното сирене на кубчета.
Скаридите се запържват в маринатата си на висока температура 3-4 мин. и се подправят със сол и бял пипер.
Готовата леща се подправя със сол, черен пипер и с оцета. Прибавят се скаридите и се поръсва с наситнения магданоз.