Скариди с леща и пушено сирене

за 4 порции, 145 мин

Кухня
08:30 - 11 Юли 2022
3984
Скариди с леща и пушено сирене

Продукти

200 г обелени и почистени скариди (може да се заменят с миди и други морски дарове или с риба)

2 с.л. зехтин или олио

2 чили чушлета

1 морков – около 100 г

1 стъбло целина – около 100 г

2 коренчета магданоз - около 100 г

2 глави лук

250 г леща

1 клонка розмарин

800 мл зеленчуков бульон

1-2 дафинови листа

100 г пушено сирене

сол, черен и бял пипер

½ връзка магданоз

2 с.л. оцет

 

Приготвяне

Скаридите се разбъркват с 1 с.л. зехтин или олио и с наситнените чили чушлета без семките. Мариноват се около 2 часа в хладилника.

Почистените моркови, целина и коренчета магданоз се нарязват на кубчета около 1 см. Лукът се наситнява. Запържват се в загрятото останало олио или зехтин 3-4 мин. Добавя се лещата и се разбърква за кратко всичко на котлона.

Сипват се бульонът и 400 мл вода. Слагат се дафиновият лист и розмаринът. Готви се на тих огън 60 мин. След около 40 мин. се маха розмаринът. Накрая се добавя пушеното сирене на кубчета.

Скаридите се запържват в маринатата си на висока температура 3-4 мин. и се подправят със сол и бял пипер.

Готовата леща се подправя със сол, черен пипер и с оцета. Прибавят се скаридите и се поръсва с наситнения магданоз.