Скордаля – много чесън за истински любители

Кухня
07:54 - 16 Декември 2021
6287
Скордаля – много чесън за истински любители

Продукти

8 едри скилидки чесън

2 ч.ч. натрошен по-сух хляб

½ ч.ч. смлени, счукани орехи

½ ч.ч. зехтин или олио

¼ ч.ч. лимонов сок или оцет

сол

 

Приготвяне

Хлябът се запържва до златисто в малко зехтин (гърците често го правят в мазнината от пърженето на риба, тъй като скордалята е сос най-вече за риба).

Запърженият хляб се накисва в малко вода за 1-2 мин. и се изцежда, изстисква силно.

Обеленият чесън се счуква със сол на вкус на каша и се смесва с хляба.

Постепенно се добавят на тънка струйка зехтинът и лимоновият сок или оцетът с постоянно бъркане с дървена лъжица (може и с миксер) до гладък крем.

Прибавят се орехите и се разбърква.

В скордалята може да се добавят и варени, добре намачкани картофи.