Скордаля – много чесън за истински любители
Кухня
07:54 - 16 Декември 2021
6287
Продукти
8 едри скилидки чесън
2 ч.ч. натрошен по-сух хляб
½ ч.ч. смлени, счукани орехи
½ ч.ч. зехтин или олио
¼ ч.ч. лимонов сок или оцет
сол
Приготвяне
Хлябът се запържва до златисто в малко зехтин (гърците често го правят в мазнината от пърженето на риба, тъй като скордалята е сос най-вече за риба).
Запърженият хляб се накисва в малко вода за 1-2 мин. и се изцежда, изстисква силно.
Обеленият чесън се счуква със сол на вкус на каша и се смесва с хляба.
Постепенно се добавят на тънка струйка зехтинът и лимоновият сок или оцетът с постоянно бъркане с дървена лъжица (може и с миксер) до гладък крем.
Прибавят се орехите и се разбърква.
В скордалята може да се добавят и варени, добре намачкани картофи.