Сметанов крем с цвекло и хрупкав крокан

за 4 порции, 25 мин

Кухня
07:51 - 30 Април 2022
2080
Сметанов крем с цвекло и хрупкав крокан

Продукти

За крема:

2 листа желатин или 1/3 пакетче гранули

500 мл течна сметана за разбиване

30 г захар

2 клонки розмарин

За сиропа:

100 мл сок от червено цвекло

50 мл ябълков сок

20 г захар

За крокана:

20 мл сметана за разбиване

20 г масло

30 г захар

10 г мед

60 г нарязани бадеми

1 щипка сол

 

Приготвяне

Кремът: Желатинът се накисва в студена вода. Кипва се сметаната със захарта и се маха от котлона. Слагат се клонките розмарин за около 20 мин. да ароматизират сместа. Набъбналият желатин се добавя в сметаната и се прецежда. Разпределя се в 4 чаши и се оставят на студено да се стегне кремът.

Сиропът: Цвекловият и ябълковият сок се кипват със захарта. Ври около 10 мин.докато се сгъсти на сироп. Оставя се да изстине.

Кроканът: Карамелизират се на средна температура до светло кафяво заедно сметаната, маслото, захарта и медът. Бадемите с щипка сол се разстилат гъсто върху хартия за печене. Изсипва се карамелът и се покрива с втори лист хартия за печене. През хартията се разточва на тънка кора и внимателно се отстранява горният лист хартия. Пече се в загрята на 200 градуса фурна 4-6 мин. Оставя се да се охлади и се натрошава на парчета.

Сметановият крем се полива със сиропа и се гарнира с крокана.

Сокът от цвекло може да се замени с по-обичаен – от плод бъз, от касис, малини, ягоди, вишни и др. Вместо да се прави крокан - да се използват готови блокчета от ядки.