Смокиново клафути с кедрови ядки и мащерка
за 4 порции, 30 мин
Продукти
За тестото:
100 г масло, 5 стръка мащерка, 75 г брашно, 75 г захар, 150 г фино смлени бадеми, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка сол, 2 яйца, 150 мл течна сметана за разбиване.
За покритието:
4 едри пресни смокини – по около 80 г, 30 г кедрови ядки (може да се заменят с други нарязани на едро ядки), 4 стръка мащерка, 15 г масло.
За гарниране:
2 с.л. мед
150 г крем фреш (може да се замени със заквасена сметана или изцедено кисело мляко)
Приготвяне
Тестото:
Разтопява се 80 г масло до леко кафяво на слаб котлон. Оставя се да изстине. Мащерката се наситнява.
Смесват се брашното, захарта, бадемите, мащерката, индийското орехче и солта.
Разбиват се яйцата със сметаната и се разбъркват с кафявото масло и брашнената смес.
Намазват се 4 малки овални или кръгли форми за печене с останалото масло. Разпределя се тестото във формите.
Покритието:
Смокините се разрязват от върха към основата, без да се срязват, разполовяват напълно.
Подреждат се върху тестото леко разтворени. Поръсват се кедровите ядки и се подреждат стръкчетата мащерка. Поръсва се с маслото на малки люспи.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса 25 мин. Полива се с мед. Поднася се с крем фреша.