Смокиново клафути с кедрови ядки и мащерка

за 4 порции, 30 мин

Кухня
11:27 - 24 Ноември 2023
5676
Смокиново клафути с кедрови ядки и мащерка

Продукти

За тестото:

100 г масло, 5 стръка мащерка, 75 г брашно, 75 г захар, 150 г фино смлени бадеми, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка сол, 2 яйца, 150 мл течна сметана за разбиване.

За покритието:

4 едри пресни смокини – по около 80 г, 30 г кедрови ядки (може да се заменят с други нарязани на едро ядки), 4 стръка мащерка, 15 г масло.

За гарниране:

2 с.л. мед

150 г крем фреш (може да се замени със заквасена сметана или изцедено кисело мляко)

 

Приготвяне

Тестото:

Разтопява се 80 г масло до леко кафяво на слаб котлон. Оставя се да изстине. Мащерката се наситнява.

Смесват се брашното, захарта, бадемите, мащерката, индийското орехче и солта.

Разбиват се яйцата със сметаната и се разбъркват с кафявото масло и брашнената смес.

Намазват се 4 малки овални или кръгли форми за печене с останалото масло. Разпределя се тестото във формите.

Покритието:

Смокините се разрязват от върха към основата, без да се срязват, разполовяват напълно.

Подреждат се върху тестото леко разтворени. Поръсват се кедровите ядки и се подреждат стръкчетата мащерка. Поръсва се с маслото на малки люспи.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса 25 мин. Полива се с мед. Поднася се с крем фреша.