Спанак с яйце , сметана и пармезан
за 4 порции, 35 мин
Кухня
10:04 - 27 Юни 2022
4441
Продукти
400 г пресен спанак
1-2 стръка пресен лук
2 с.л. масло и още малко за намазване
50 г заквасена сметана
2 с.л. прясно настърган пармезан или друго жълто сирене
сол и мускатово орехче
4 яйца
2 домата
1 с.л. наситнен магданоз
Приготвяне
Спанакът се нарязва едро или листата се оставят цели.
Лукът се наситнява и се сотира в разтопеното масло 1-2 мин. Добавя се спанакът и се готви за кратко, докато се слегне и течността се изпари.
Маха се от котлона и се разбърква със заквасената сметана и пармезана, подправя се със сол и мускатово орехче.
Разпределя се в 4 намазнени купички за печене или в един съд. Чукват се яйцата цели отгоре.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса 10 мин.
Гарнира се с доматите, нарязани на малки парченца, и се поръсва с магданоз.