Спанак с яйце , сметана и пармезан

за 4 порции, 35 мин

Кухня
10:04 - 27 Юни 2022
4102
Спанак с яйце, сметана и пармезан

Продукти

400 г пресен спанак

1-2 стръка пресен лук

2 с.л. масло и още малко за намазване

50 г заквасена сметана

2 с.л. прясно настърган пармезан или друго жълто сирене

сол и мускатово орехче

4 яйца

2 домата

1 с.л. наситнен магданоз

 

Приготвяне

Спанакът се нарязва едро или листата се оставят цели.

Лукът се наситнява и се сотира в разтопеното масло 1-2 мин. Добавя се спанакът и се готви за кратко, докато се слегне и течността се изпари.

Маха се от котлона и се разбърква със заквасената сметана и пармезана, подправя се със сол и мускатово орехче.

Разпределя се в 4 намазнени купички за печене или в един съд. Чукват се яйцата цели отгоре.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса 10 мин.

Гарнира се с доматите, нарязани на малки парченца, и се поръсва с магданоз.