Сусамова рибна салата с авокадо и моркови

за 4 порции, 30 мин

Кухня
09:24 - 28 Август 2024
1705
Сусамова рибна салата с авокадо и моркови

Продукти

2 моркова

100 г рукола или листенца спанак, зелена салата, цикория

2 бр. авокадо

2 с.л. балсамов оцет

1 с.л. лимонов сок

1 с.л. зехтин или олио

600 г филе от риба по избор – бяла, сьомга, пъстърва

3 с.л. пълнозърнесто брашно или друго

80 г сусам

2 яйца

4 с.л. сусамово или друго олио

2-3 стръка босилек

сол, черен и бял пипер

 

Приготвяне

Обелените моркови се настъргват.

Авокадото се разполовява, маха се костилката, изважда се от кората и се нарязва на филийки.

Смесват се морковите, руколата и авокадото с балсамикото, ломоновия сок, зехтина, сол и черен пипер.

Подсушената риба се нарязва на 12 парчета и се подправя със сол и бял пипер. Разбиват се яйцата.

Рибата се овалва последователно в брашното и сусама, потапя се в яйцата.

Пържи се в загрятото сусамово или друго олио 2-3 мин. на средна температура до златисто кафяво. Отцежда се върху кухненска хартия.

Гарнира се салатата с рибата, поръсва се с листенцата босилек.