Сусамова рибна салата с авокадо и моркови
за 4 порции, 30 мин
Продукти
2 моркова
100 г рукола или листенца спанак, зелена салата, цикория
2 бр. авокадо
2 с.л. балсамов оцет
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин или олио
600 г филе от риба по избор – бяла, сьомга, пъстърва
3 с.л. пълнозърнесто брашно или друго
80 г сусам
2 яйца
4 с.л. сусамово или друго олио
2-3 стръка босилек
сол, черен и бял пипер
Приготвяне
Обелените моркови се настъргват.
Авокадото се разполовява, маха се костилката, изважда се от кората и се нарязва на филийки.
Смесват се морковите, руколата и авокадото с балсамикото, ломоновия сок, зехтина, сол и черен пипер.
Подсушената риба се нарязва на 12 парчета и се подправя със сол и бял пипер. Разбиват се яйцата.
Рибата се овалва последователно в брашното и сусама, потапя се в яйцата.
Пържи се в загрятото сусамово или друго олио 2-3 мин. на средна температура до златисто кафяво. Отцежда се върху кухненска хартия.
Гарнира се салатата с рибата, поръсва се с листенцата босилек.