Свинско на тиган с картофи и зеле
за 2 порции, 30 мин
Продукти
250 г картофи
200 г зеле по избор – бяло, савойско, червено или кисело зеле
1 дебела филия суров бекон или друго шарено свинско месо
1 с.л. свинска мас или олио
1 глава лук
по желание 1 морков
сол, черен пипер индийско орехче
малко масло
Приготвяне
Обелените картофи се нарязват на кубчета, морковът на кръгчета, зелето – на ленти. Свинското се нарязва на кубчета. Обеленият лук се наситнява.
Картофите се сваряват в подсолена вода с индийското орехче около 20 мин.
В същото време зелето се сварява на пара или в малко подсолена вода заедно с лука също за 20 мин. Ако се използва кисело зеле - не се вари.
Месото се изпържва на тиган в загрятата свинска мас или олио до хрупкаво кафяво и се подправ със сол и черен пипер.
Добавят се отцедените картофи и зеле и се запържва, докато остане на мазнина.
Маха се от котлона, слага се малко масло и се разбърква.