Тайландски скаридени кюфтенца
за 4 порции, 40 мин
Продукти
350 г изчистени скариди - без глави и черупки
1 белтък
1 шалот или друг по-дребен лук
30 г пресен джинджифил
1 зелено люто чушле
сол, бял и черен пипер
½ папая около 200 г – може да се замени с ягоди, манго, ананас, пъпеш, круша
1 червена чушка - около 200 г
1 глава червен лук
1 малка скилидка чесън
1 лайм
1 с.л. рибен сос - може да се замени със соев сос
1 ч.л. соев сос
1 ч.л. мед
3 с.л. олио
3 клонки мента
Приготвяне
Скаридите се пасират с белтъка до гладка маса.
Обелените шалот и джинджифил се наситняват. Зеленото люто чушле се разполовява по дължина, махат се семките и се нарязва на дребно.
Смесва се всичко със скаридите, подправя се със сол и бял пипер. Оставя се в хладилника.
Папаята се почиства от семките и се обелва, нарязва се на ивици.
Червената чушка се почиства от семето, червеният лук се обелва и също се нарязват на ивици.
Обеленият чесън се наситнява. Лаймът се изцежда. Смесват се 2 с.л. сок от лайм с чесъна, рибния сос, соевия сос, меда и 1 с.л. олио.
Добавят се папаята, червената чушка, червеният лук и се разбърква. Прибавят се наситнените листенца мента. Оставя се да престои 25 мин. и се подправя със сол и черен пипер.
От сместа със скаридите се оформят малки кюфтенца. Изпържват се в останалото загрято олио на средна температура до златисто за 4-5 мин. Отцеждат се върху кухненска хартия.
Гранира се с папая салатата.