Тайландски скаридени кюфтенца

за 4 порции, 40 мин

Кухня
10:12 - 20 Юни 2022
1460
Тайландски скаридени кюфтенца

Продукти

350 г изчистени скариди - без глави и черупки

1 белтък

1 шалот или друг по-дребен лук

30 г пресен джинджифил

1 зелено люто чушле

сол, бял и черен пипер

½ папая около 200 г – може да се замени с ягоди, манго, ананас, пъпеш, круша

1 червена чушка - около 200 г

1 глава червен лук

1 малка скилидка чесън

1 лайм

1 с.л. рибен сос - може да се замени със соев сос

1 ч.л. соев сос

1 ч.л. мед

3 с.л. олио

3 клонки мента

 

Приготвяне

Скаридите се пасират с белтъка до гладка маса.

Обелените шалот и джинджифил се наситняват. Зеленото люто чушле се разполовява по дължина, махат се семките и се нарязва на дребно.

Смесва се всичко със скаридите, подправя се със сол и бял пипер. Оставя се в хладилника.

Папаята се почиства от семките и се обелва, нарязва се на ивици.

Червената чушка се почиства от семето, червеният лук се обелва и също се нарязват на ивици.

Обеленият чесън се наситнява. Лаймът се изцежда. Смесват се 2 с.л. сок от лайм с чесъна, рибния сос, соевия сос, меда и 1 с.л. олио.

Добавят се папаята, червената чушка, червеният лук и се разбърква. Прибавят се наситнените листенца мента. Оставя се да престои 25 мин. и се подправя със сол и черен пипер.

От сместа със скаридите се оформят малки кюфтенца. Изпържват се в останалото загрято олио на средна температура до златисто за 4-5 мин. Отцеждат се върху кухненска хартия.

Гранира се с папая салатата.