Тайната на ваниловия сос е във... ванилията (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

Кухня
18:32 - 06 Януари 2021
3781
Тайната на ваниловия сос е във... ванилията (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

Звездата на сладката кухня – ваниловият сос (ваниловият крем), може да се счита за нещо като основен продукт. Затова го има и на прах за бързо приготвяне.

Тайната на перфектния ванилов сос, този приготвен от – до с естествени продукти, е в самата ванилия. Но и във взаимодействието с котлона и там пък е капанът – нищо не трябва да ври.

Като, разбира се, истинският аромат на ванилия се получава от истинска ванилия – тази която се продава на шушулки. Може да се използва и т.нар. ванилова есенция, но пак добита от растението ванилия, а не по химиче път. Става и с ванилова захар, макар и по-слаба като аромат, но все пак и тя се получава, като се заровят вече остъргани от семенцата шушулки ванилия в захар.

 

ОСНОВНИТЕ СЪСТАВКИ

(за 6 порции)

Най-основните съставки на ваниловия сос са яйца – най-добре само жълтъци (6 жълтъка), прясно мляко (250 мл), захар (80 г), течна сметана за разбиване (250 мл), ванилия (1 шушулка) и сол (1 щипка), за да извади и засили ароматите.

1

Шушулката ванилия се разрязва по дължина с върха на ножа и се изважда „мозъкът” й – семенцата. Кипват се заедно прясното мляко и течната сметана, махат се от котлона и се слага ванилията, включително и вече остърганата шушулка, освен семенцата. Покрива се и се оставя за 10 мин. да се поеме ароматът.

 

2

Разбиват се на висока скорост яйчените жълтъци със захарта и щипката сол за 5 мин. с бъркалките на миксера. Шушулка ванилия се маха от млечно-сметановата смес. Сместа се разбърква леко и постепенно се обединява с разбитите жълтъци на бавна скорост с миксера.

 

3

 Отново се загрява на умерена температура с постоянно разбъркване до дъно, докато сосът стане „дебел” – посгъсти се. Трябва да се внимава да не заври, тъй като има опасност да се сварят жълтъците – да станат на парцали.

  

4

Сосът има правилната консистенция, ако при разбъркване по повърхността на шпатулата се образуват вълни. Тестът е важна част от приготвянето.

 

5

Ако всичко с теста е наред, сосът незабавно се изсипва в купа, която е поставена в друга по-голяма купа с ледена вода – бучки лед в студена вода. Оставя се така да се охлади, като се разбърква от време на време. Ваниловият сос може да се съхранява в хладилника, но не повече от 2 дни. За по-дълго, просто може да се замрази на сладолед и да се пази във фризера.