Риба паприкаш (с маслини и каперси)
за 4 порции, 60 мин
Продукти
600 г филе риба по избор без кожата
2 глави лук
2 скилидки чесън
800 г по-тънки зелени чушки
4 с.л.зехтин или олио
сол и черен пипер
100 мл сок от червени боровинки (може да се замени с ябълков сок или със зеленчуков бульон)
425 г белени домати на парченаца – може от консерва
1 ч.л. семена кориандър или копър
1 ч.л. бял или черен пипер на зърна
40 г каперси
50 г зелени маслини без костилките
3 стръка босилек или друга прясна билка
Приготвяне
Обелените лук и чесън се нарязват на тънки филийки. Почистените от семето чушки се разполовяват по дължина.
Загрява се 2/3 от зехтина или олиото. Запържват се лукът и чесънът на средна температура 3-4 мин. Добавят се чушките и се запържва още 3-4 мин.
Подправя се със сол и черен пипер, сипва се боровинковият сок. Прибавят се доматите и се готви под капак на средна температура 15 мин.
Счукват се заедно кориандърът и пиперът на зърна. Подсушената риба се нарязва на парчета по около 50 г. Поръсва се със сместа от подправките.
Загрява се останалият зехтин или олио. Изпържва се рибата на висока температура за кратко до златисто.
Каперсите и маслините се прибавят към зеленчуците. Подправя се със сол и черен пипер.
Добавя се рибата и се готви още 7-8 мин. на тих огън. Поръсва се с нарязаните на едро листенца босилек.
