Пиле рататуй (със зеленчуци + кисело мляко)
за 4 порции, 75 мин
Продукти
1 пиле
7 с.л. зехтин или олио
½ ч.л. червен пипер
сол
3 червени чушки или в различен цвят– около 250 г
1 тиквичка – около 250 г
1 патладжан - около 300 г
150 г чери домати или от големите на парченца
2 глави лука
1 ч.л. хариса или друга люта паста
1-2 с.л. наситнен магданоз
150 г кисело мляко
Приготвяне
Подсушеното пиле се натрива с 3 с.л. зехтин или олио, сол и червения пипер. Слага се в тавичка и се пече в загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор 140 градуса) 20 мин.
Почистените от семето чушки се нарязват на пръстени с ширина около 1 см. Тиквичката и патладжанът се разполовяват по дължина и се нарязват напречно на парчета. Чери доматите се разполовяват. Обеленият лук се нарязва на пръстени с дебелина 1 см.
Смесват се зеленчуците с 4 с.л. зехтин или олио и харисата. Прибавя се около пилето и се подправя със сол.
Пече се всичко още 40 мин. на 210 градуса (с вентилатор 190 градуса).
Поръсва се с магданоза. Поднася се с киселото мляко.
Може да се поднесе с плоски питки за дюнер, за тортиля или катми, в които да се завива нарязано пилешко и зеленчици, полети с киселото мляко.
