Тиквички на пръчици с червен дип

за 2 порции, 30 мин

Кухня
08:26 - 13 Октомври 2025
819
Тиквички на пръчици с червен дип

Продукти

2 тиквички

50 г смлени бадеми или други ядки

50 г настърган пармезан или друго жълто сирене – например кашкавал

1 щипка куркума

1 ч.л. микс от сухи билки по избор

сол и черен пипер

1 яйце

200 г кисело мляко

2 с.л. червено песто – готово от бурканче

2-3 стръка босилек или друга прясна билка

 

Приготвяне

Тиквичките се разрязват на 4 по дължина и се нарязват напречно на парчета около 3 см.

Смесват се бадемите, пармезанът, куркумата, сухите билки, сол и черен пипер. Разбива се яйцето.

Тиквичките се потапят в яйцето и се овалват в сухата смес. Подреждат се в тава с хартия за печене.

Пече се в загрята фурна на 250 градуса (с вентилатор 220 градуса) 15-20 мин. до хрупкавост.

Пестото се смесва с киселото мляко. Листенцата босилек се нарязват.

Тиквичките се поръсват с босилека. Поднасят се с червения дип за потапяне.

Лютеница или айвар идеално могат да заменят червеното песто.