Тиквички на пръчици с червен дип
за 2 порции, 30 мин

Продукти
2 тиквички
50 г смлени бадеми или други ядки
50 г настърган пармезан или друго жълто сирене – например кашкавал
1 щипка куркума
1 ч.л. микс от сухи билки по избор
сол и черен пипер
1 яйце
200 г кисело мляко
2 с.л. червено песто – готово от бурканче
2-3 стръка босилек или друга прясна билка
Приготвяне
Тиквичките се разрязват на 4 по дължина и се нарязват напречно на парчета около 3 см.
Смесват се бадемите, пармезанът, куркумата, сухите билки, сол и черен пипер. Разбива се яйцето.
Тиквичките се потапят в яйцето и се овалват в сухата смес. Подреждат се в тава с хартия за печене.
Пече се в загрята фурна на 250 градуса (с вентилатор 220 градуса) 15-20 мин. до хрупкавост.
Пестото се смесва с киселото мляко. Листенцата босилек се нарязват.
Тиквичките се поръсват с босилека. Поднасят се с червения дип за потапяне.
Лютеница или айвар идеално могат да заменят червеното песто.