Телешки стекове със зеле и моцарела в чушки
за 4 порции, 70 мин
Продукти
4 телешки/говежди стека
4 едри чушки
500 г червено зеле
1 глава лук
1 скилидка чесън
200 г моцарела
1-2 с.л. червено вино
по желание малко пресен джинджифил
1 клонка розмарин
сол
За маринатата: 1 с.л. зехтин или олио, 2 с.л. соев сос, на вкус черен пипер и червен пипер, 1 наситнена скилидка чесън, 1-2 клонки розмарин.
Приготвяне
Разбъркват се продуктите за маринатата и се слага месото в нея за около 3 часа на студено.
Отрязват се капачета на чушките и се почиства семето.
Обеленият и нарязан на дребно лук и червеното зеле на ивици се смесват и се задушават с фино нарязания обелен чесън, обеления и наситнен джинджифил и клонката розмарин във виното. Къкри на среден огън 1-2 мин.
Моцарелата се нарязва на малки кубчета. Пълнят се чушките, като се редува от зелевата смес и моцарелата. Подреждат се в съд с капак и се пекат в загрята фурна на 200 градуса около 20 минути.
Телешките стекове се изпържват на силен огън на сух тиган за 1-2 мин. от всяка страна. Завиват се в алуминиево фолио и се слагат при чушките за около 7-10 мин. Месото се оставя във фолиото да отпочине 2-3 мин.
Вместо телешки стекове по същия начин се приготвят свински или пилешки пържоли. Моцарелата може да се замени с бяло саламурено сирене.