Телешко с гъби шийтаке и моркови (+ пресен лук, кашу и босилек)

за 4 порции, 35 мин

Кухня
09:57 - 14 Юли 2023
2301
Телешко с гъби шийтаке и моркови (+ пресен лук, кашу и босилек)

Продукти

250 г гъби шийтаке (може да се заменят с други гъби)

2 моркова (около 200 г)

1 зелено люто чушле или малка зелена сладка чушка

50 г кашу или фъстъци

5-6 стръка пресен лук

2 скилидки чесън

1 лайм или ½ лимон

2 с.л. рибен сос или соев сос

1 с.л. соев сос

500 г телешко филе (може да се замени със свинско, пилешко, пуешко, патешко)

сол и черен пипер

3-4 с.л. олио

4-5 стръка босилек

 

Приготвяне

Отрязват се пънчетата на гъбите. Обелените моркови се нарязват на фини пръчици.

Почистеното от семките люто чушле се нарязва на пръстени. За повече лютивина, семките се оставят. Кашуто се нарязва на едро.

Пресният лук се нарязва на парчета около 3 см. Обеленият чесън се наситнява.

Изцежда се лаймът. 2 с.л. сок се смесват с рибния и соевия сос.

Телешкото месо се нарязва на тънки ивици. Подправя се със сол и черен пипер.

Загрява се олиото – най добре в уок или друг дълбок съд. Месото се запържва на 4 порции по около 2 мин. на висока температура с разбъркване и се изважда.

В същата мазнина се запържват заедно гъбите, морковите и пресният лук 4-5 мин. Прибавя се лютото чушле, чесънът, кашуто и се разбърква още 1 мин. на котлона.

Връща се месото, полива се с лайм соса и се оставя да заври. Поръсва се с нарязаните листенца босилек. Идеално е с ориз – например кафяв.