Тиквена супа с моркови и ябълки
за 4 порции, 60 мин
Продукти
600 г тиква
2 моркова по около 100 г
3 глави лук по около 50 г
2 с.л. зехтин или олио
1200 мл зеленчуков бульон
2 клонки мащерка
2 малки ябълки
сол и черен пипер
50 г чедър или друго жълто сирене
125 мл течна сметана или прясно мляко
2 с.л. ябълков сок
Приготвяне
Тиквата се обелва и почиства от семките. Обелват се морковите. Нарязват се на кубчета около 2 см. Обеленият лук се наситнява. Обелените и почистени ябълки се нарязват на малки кубчета. Чедърът се настъргва едро.
Тиквата, морковите и лукът заедно се запържват в 1 с.л. загрято олио на средна топлина 4-5 мин. Сипва се бульонът и се готви 35 мин. След около 20 мин. се прибавя наситнената мащерка.
В останалото загрято олио се сотират ябълките 1 мин. Подправят се със сол и черен пипер.
Супата се пасира и се добавя сметаната с разбъркване. Подправя се със сол, черен пипер и ябълковия сок. Гарнира се с ябълковите кубчета и се поръсва с чедъра.