Тиквена супа с моркови и ябълки

за 4 порции, 60 мин

Кухня
11:20 - 31 Януари 2024
2678
Тиквена супа с моркови и ябълки

Продукти

600 г тиква

2 моркова по около 100 г

3 глави лук по около 50 г

2 с.л. зехтин или олио

1200 мл зеленчуков бульон

2 клонки мащерка

2 малки ябълки

сол и черен пипер

50 г чедър или друго жълто сирене

125 мл течна сметана или прясно мляко

2 с.л. ябълков сок

 

Приготвяне

Тиквата се обелва и почиства от семките. Обелват се морковите. Нарязват се на кубчета около 2 см. Обеленият лук се наситнява. Обелените и почистени ябълки се нарязват на малки кубчета. Чедърът се настъргва едро.

Тиквата, морковите и лукът заедно се запържват в 1 с.л. загрято олио на средна топлина 4-5 мин. Сипва се бульонът и се готви 35 мин. След около 20 мин. се прибавя наситнената мащерка.

В останалото загрято олио се сотират ябълките 1 мин. Подправят се със сол и черен пипер.

Супата се пасира и се добавя сметаната с разбъркване. Подправя се със сол, черен пипер и ябълковия сок. Гарнира се с ябълковите кубчета и се поръсва с чедъра.