Топла зелева салата с бекон
за 4 порции, 50 мин
Кухня
09:31 - 03 Януари 2022
2296
Продукти
1 прясна зелка около 1 кг или кисело зеле
100 г пушен бекон
1 средно голяма глава лук
1 ч.л. захар
3-4 с.л. оцет, ако зелето е прясно
сол
черен пипер
зърна ким или кимион на вкус
300 мл топла вода
Приготвяне
Беконът се нарязва на кубчета и се запържва без мазнина.
Прибавя се обеленият и наситнен лук и се пържи още малко.
Поръсва се със захарта леко да се карамелизира.
Деглазира се с оцета (без оцет, ако е кисело зеле) и с топлата вода - силно да кипне и да остане течността наполовина.
Добавя се нарязаното на ленти зеле, зърната ким или кимион, сол и черен пипер.
Готви се 30-40 мин. – да остане на мазнина, а зелето да е леко хрупкаво.