Топла зелева салата с бекон

за 4 порции, 50 мин

Кухня
09:31 - 03 Януари 2022
2296
Топла зелева салата с бекон

Продукти

1 прясна зелка около 1 кг или кисело зеле

100 г пушен бекон

1 средно голяма глава лук

1 ч.л. захар

3-4 с.л. оцет, ако зелето е прясно

сол

черен пипер

зърна ким или кимион на вкус

300 мл топла вода

 

Приготвяне

Беконът се нарязва на кубчета и се запържва без мазнина.

Прибавя се обеленият и наситнен лук и се пържи още малко.

Поръсва се със захарта леко да се карамелизира.

Деглазира се с оцета (без оцет, ако е кисело зеле) и с топлата вода - силно да кипне и да остане течността наполовина.

Добавя се нарязаното на ленти зеле, зърната ким или кимион, сол и черен пипер.

Готви се 30-40 мин. – да остане на мазнина, а зелето да е леко хрупкаво.