Турска мерджемек чорба с червена леща

за 6 порции, 50 мин

Кухня
08:44 - 31 Януари 2022
9376
Турска мерджемек чорба с червена леща

Продукти

500 г червена леща

2 глави лук

1 голям картоф

1 голям морков

2-3 скилидки чесън

1 кубче зеленчуков бульон

сол и черен пипер

1 с.л. пресен наситнен джоджен или мента или 1 ч.л. сух

1 с.л. пресен наситнен босилек или 1 ч.л. сух или пресен магданоз

2-3 с.л. масло

1 с.л. червен пипер

1-2 с.л. доматено пюре

2 л вода

 

Приготвяне

Червената леща се измива добре, за да се премехне нишестето – иначе може да се получи каша.

Обелват се и се нарязват на парчета картофите, морковите, лукът и чесънът.

Кипва се водата и се добавят зеленчуците, лещата, сол, черен пипер.

Готви се под капал 30 мин. на слаб огън, след като заври. Разбърква се често, като може да се добави още вода, ако стане прекалено гъсто.

Разтопява се маслото и се добавят доматената паста и червеният пипер, разбърква се 2-3 мин. на изключен котлон.

Прибавя се към супата и къкри още 5-10 мин. Пасира се и на вкус се поръсва с още сол и черен пипер.