Великден с Lupa.bg: Голямо бадемово козуначено яйце

Кухня
00:19 - 22 Април 2022
2198
Великден с Lupa.bg: Голямо бадемово козуначено яйце

Продукти

За крема:

125 г масло

125 г пудра захар

3 яйца

125 г смлени бадеми

30 г брашно

2 с.л. ром

 

За тестото:

250 г извара,

1 ч.л. настъргана лимонова кора

80 г захар

1 щипка сол

70 мл прясно мляко

70 мл олио

350 г брашно

1 бакпулвер

1 жълтък

3 с.л. течна сметана.

 

За глазурата:

1 белтък

30 г кристална  захар

30 г пудра захар

 

Приготвяне

Кремът:

Мекото масло и пудрата захар се разбъркват на пухкав крем. Постепенно се добавят яйцата като продължава да се бие. Прибавят се смлените бадеми и брашното, а накрая ромът и всичко се разбърква.

Тестото:

Смесват се с разбъркване изварата, лимоновата кора, захарта, щипката сол, прясното мляко и олиото. Добавят се брашното с бакпулвера и се замесва тесто със спиралите на миксера или на ръка. Разделя се на две части. Всяка се разточва с размер около 30 на 30 см и се изрязват кръгове с диаметър около 24 cм – най-лесно чрез ринга на формата за торта с подвижно дъно. Кръговете леко се разтеглят в яйцевидна форма.

Пълнене и печене:

Едната кора се поставя в тава върху намазнена хартия за печене. Намазва се с бадемовия крем, като не се маже на 2 см от краищата. Те се намазват с разбития жълтък със сметаната – използва се половината. Отгоре се слага втората яйцевидна кора и се притиска с вилица по краищата двете да се слепят. Повърхността на вече сглобеното бадемово яйце се намазва с останалата смес от жълтъка и сметаната. Надупчва се на 20-30 места с дървено шишче. Пече се в предварително загрята умерена фурна 35-40 мин. Изважда се и се оставя да изстине.

Глазурата:

Белтъкът се бие 8-10 мин. като постепенно се прибавя пудрата захар. Получената целувчена смес се слага в пош, шприц и се украсява бадемовото яйце. Съвсем леко се запича до много светло кафяво само на горно печене за 1-2 мин. във фурната или с горелка за крем брюле.