Великден с Lupa.bg: Най-пролетната картофена салата

Кухня
00:08 - 22 Април 2022
3010
Великден с Lupa.bg: Най-пролетната картофена салата

Продукти

Наистина хубавата картофена салата изисква не какви да е картофи, а твърд, восъчен сорт. Хубаво е да се използват не прекалено големи картофи. В допълнение към картофите включваме дафинови листа, кимион семена, сол, шалот или друг хубав лук, оцет, зехтин или олио, зеленчуков бульон, черен пипер, захар, горчица, див лук или зелените пера на пресен лук. А за пролетна добавка краставици и репички.

Приготвяне

Картофите се измиват идеално. Без да се белят, се заливат със студена вода. Слагат се сол, дафинови листа, семена кимион. Оставя се да кипне и се варят 25-30 мин. в зависимост от размера.

Нарязва се на дребно обелен лук шалот и се запържва леко в малко зехтин или олио. Деглазира се с малко зеленчуков бульон, като се разбърква докато заври силно. Маха се от котлона и се добавят сол, черен пипер, малко захар, горчица.

Сварените картофи се обелват. Още топли се нарязват и се слагат в лучената марината. Покриват се и се оставят да се овкусят 2-3 часа.

Непосредствено преди поднасянето се добавят нарязаните на фини кръгчета репички и краставици. Полива се със зехтин или олио. Овкусява се с оцет, сол, черен пипер. Поръсва се с нарязан на дребно див лук. За още повече свежест може да се добави рукола, спанак или друго зелено.