За Деня на психичното здраве: Всеки четвърти е ку-ку

България, Малта и Унгария се оказват по-устойчиви на депресията, казват специалисти

Общество
15:45 - 10 Октомври 2024
11612
За Деня на психичното здраве: Всеки четвърти е ку-ку

"Психичното здраве е изключително важно. Няма здраве без психично здраве. 36% от хората на възраст от 18 до 25 г. страдат от психични разстройства, 28,1% – от 26 до 40 г. и 15% – на 50 и повече години". Това обяви председателят на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България (УС на ДПРБ) Стою Недин на пресконференция по повод Световния ден на психичното здраве.

„За Световната здравна организация (СЗО) здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто като отсъствие на болест“, отбеляза Недин. Председателят на УС на ДПРБ подчерта, че България, Малта и Унгария са страните, които имат най-малка динамика на предразположеност към депресии.

„България, Малта и Унгария можем да кажем, че са по-устойчиви на депресия“, поясни той.

Психичните заболявания представляват 20% от глобалното бреме на болестите.„По малко от 3% от глобалния бюджет за здравеопазване обаче се отделят за психичното здраве“, каза Недин и подчерта, че

15% от възрастните в трудоспособна възраст имат психично разстройство.

А в световен мащаб 12 милиарда работни дни биват загубени всяка година заради депресия и тревожност, което води до 1 трилион долара загубена производителност годишно.

„Има хора, които ако през 2 – 3 минути не си проверяват профилите в социалните мрежи, споделят, че се чувстват тревожни“, 

заяви проф. д.пс.н Соня Карабельова, декан на Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Повече от 720 хил. души умират от самоубийство, като зад самоубийствата стоят леки психични разстройства.

Тревожните и депресивните разстройства са най-често срещаните, подчертават специалистите. 

36% от хората на възраст от 18 до 25 г. страдат от психични разстройства, 28,1% – от 26 до 40 г., 15% – на 50 и повече години.

Употребата на антидепресанти е по-често при жените, отколкото при мъжете. В България се падат 8 психиатри на 100 хил. човека, което прави страната ни много назад за стандартите в Европа. Едва 1/5 от тези психиатри са под 50-годишна възраст.

Нездравословните ситуации, които представляват значителен риск за психичното здраве, включват дискриминация, тормоз, лоши условия на труд, неравенство, прекомерно количество работа, както и несигурност за работното място. 60 на сто от населението по света работи и затова са необходими спешни действия тези рискове да бъдат избегнати, отбелязват от СЗО.