Ябълков сладкиш с рикота
за 10 парчета, 90 мин
Продукти
½ кубче прясна мая или 1 пак. суха мая
5 с.л. хладко прясно мляко
4 с.л. мед
250 г пълнозърнесто брашно
1 щипка сол
2 яйца
1 жълтък
50 г леко разтопено масло
400 г ябълки
1 ч.л. лимонов сок
½ ч.л. канела на прах
300 г рикота (може да се замени с извара)
½ шушулка ванилия или 1 пак. ванилова захар
25 г царевично нишесте
50 г меко масло
2 с.л. кокосова захар или кафява захар
2 с.л. брашно от лимец
50 г овесени ядки
Приготвяне
Маята и 2 с.л. мед се разбъркват в хладкото прясно мляко и се оставя да шупне за около 10 мин.
Пълнозърнестото брашно се смесва със солта. Добавят се маята, 1 яйце и жълтъкът, течното масло и се омесва гладко тесто с куките на миксера или на ръка. Оставя се да втаса на топло около 1 час.
Ябълките се обелват, изчиства се семето и се нарязват на кубчета. Задушават се на средна температура с 1 с.л. мед, лимоновия сок и канелата 2-4 мин. Оставя се да изстине.
Остърганите семенца ванилия от шушулката се разбъркват с рикотата, 1 с.л. мед, шишестето и 1 яйце.
Тестото се разточва, разтегля на правоъгълник с размери 50x40 см. Разстила се в намазнена правоъгълна форма, като краищата увисват отвън. Слага се ябълковата плънка и се заглажда. Отгоре се разстила сместа с рикотата и се заглажда. Покрива се напълно с краищата на кората. Оставя се да престои 10 мин.
Мекото масло се разбива с кокосовата захар и се смесва с брашното от лимец и овесените ядки. Поръсва се сладкишът.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 45 мин. Оставя се да изстине във формата.