Ябълков сладкиш с рикота

за 10 парчета, 90 мин

Кухня
21:21 - 09 Юли 2023
3439
Ябълков сладкиш с рикота

Продукти

½ кубче прясна мая или 1 пак. суха мая

5 с.л. хладко прясно мляко

4 с.л. мед

250 г пълнозърнесто брашно

1 щипка сол

2 яйца

1 жълтък

50 г леко разтопено масло

400 г ябълки

1 ч.л. лимонов сок

½ ч.л. канела на прах

300 г рикота (може да се замени с извара)

½ шушулка ванилия или 1 пак. ванилова захар

25 г царевично нишесте

50 г меко масло

2 с.л. кокосова захар или кафява захар

2 с.л. брашно от лимец

50 г овесени ядки

 

Приготвяне

Маята и 2 с.л. мед се разбъркват в хладкото прясно мляко и се оставя да шупне за около 10 мин.

Пълнозърнестото брашно се смесва със солта. Добавят се маята, 1 яйце и жълтъкът, течното масло и се омесва гладко тесто с куките на миксера или на ръка. Оставя се да втаса на топло около 1 час.

Ябълките се обелват, изчиства се семето и се нарязват на кубчета. Задушават се на средна температура с 1 с.л. мед, лимоновия сок и канелата 2-4 мин. Оставя се да изстине.

Остърганите семенца ванилия от шушулката се разбъркват с рикотата, 1 с.л. мед, шишестето и 1 яйце.

Тестото се разточва, разтегля на правоъгълник с размери 50x40 см. Разстила се в намазнена правоъгълна форма, като краищата увисват отвън. Слага се ябълковата плънка и се заглажда. Отгоре се разстила сместа с рикотата и се заглажда. Покрива се напълно с краищата на кората. Оставя се да престои 10 мин.

Мекото масло се разбива с кокосовата захар и се смесва с брашното от лимец и овесените ядки. Поръсва се сладкишът.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 45 мин. Оставя се да изстине във формата.