Ябълкова торта с печен сметанов крем
100 мин
Продукти
500 г ябълки
2 с.л. лимонов сок
150 г масло
200 г захар
2 пак. ванилова захар
1 щипка сол
175 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
5 яйца
5 с.л. прясно мляко
125 г заквасена сметана
2 с.л. кайсиево сладко или друго по избор
1 с.л. пудра захар
Приготвяне
Ябълките се обелват, почистват се от семето и се нарязват на тънки полумесеци или шайби. Поръсват се веднага с лимоновия сок.
Маслото се разбива със 150 г захар, 1 ванилова захар и щипката сол. Добавят се с разбъркване 3 яйца едно след друго. Смесват се брашното и бакпулверът и се разбърква с прясното мляко. Обединява се с маслената смес на гладко тесто. Изсипва се в намазнена форма за печене.
Смесват се заквасена сметана, останалите 2 яйца, 50 г захар и ванилова захар. Половината се изсипва върху тестото във формата. Подреждат се филийките ябълки и се залива с другата половина сметанова смес.
Пече се в загрята фурна на 150 градуса коло 1 час. Оставя се да изстине.
Загрява се леко кайсиевото сладко и се полива тортата отгоре. Поръсва се с пудрата захар.
Тортата може да се приготви и с други плодове по избор – круши, ананас.