Ямайка пилешки бутчета с ананасова салца (СТЪПКА ПО СТЪПКА)
за 4 порции, 60 мин
Продукти
4 цели пилешки бутчета – по около 300 г
3 малки глави лук - около 100 г
40 г джинджифил
2-3 зелени люти чушлета
1 лайм
1 ч.л. смлян бахар
1 ч.л. суха мащерка
сол, черен пипер, индийско орехче
½ ч.л. канела
1 щипка смлян карамфил
1 с.л. олио
2 с.л. соев сос
1 ананас
3 глави червен лук
6 стръкчета босилек
½ лимон
2 с.л. агаве сироп или 2 ч.л. мед
2 с.л. зехтин
Приготвяне
1
Обеленият лук се нарязва на едро.
2
Обеленият джинджифил и лютите чушлета се нарязват на едро. Изцежда се лаймът. Пасират се 2 с.л. сок, джинджифилът, чушлетата с бахара, мащерката, индийско орехче, канелата, карамфила, олиото, соевия сос, сол и черен пипер.
3
Подсушените пилешки бутчета се набождат с нож или вилица на няколко места.
4
Бутчетата се намазват с маринатата, покриват се и се оставят за поне 4 часа в хладилника.
5
Ананасът се обелва, разрязва се на 4 по дължина и се отстранява твърдата сърцевина. Плодът се нарязва на кубчета.
6
Обеленият червен лук се нарязва на тънки ивици.
7
Листата босилек се нарязват на лентички. Лимонът се изцежда.
8
Смесват се ананасът, червеният лук, босилекът, сиропът от агаве, 2 с.л. лимонов сок и зехтинът и се маринова 30-60 мин. Подправя се със сол и черен пипер.
9
Бутчетата се подреждат в намазнена тавичка. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 40 мин. Поднася се с ананасовата салца.