Ямайка пилешки бутчета с ананасова салца (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

за 4 порции, 60 мин

Кухня
09:29 - 20 Ноември 2021
1849
Ямайка пилешки бутчета с ананасова салца (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

Продукти

4 цели пилешки бутчета – по около 300 г

3 малки глави лук - около 100 г

40 г джинджифил

2-3 зелени люти чушлета

1 лайм

1 ч.л. смлян бахар

1 ч.л. суха мащерка

сол, черен пипер, индийско орехче

½ ч.л. канела

1 щипка смлян карамфил

1 с.л. олио

2 с.л. соев сос

1 ананас

3 глави червен лук

6 стръкчета босилек

½ лимон

2 с.л. агаве сироп или 2 ч.л. мед

2 с.л. зехтин

 

Приготвяне 

1

Обеленият лук се нарязва на едро.

 

2

Обеленият джинджифил и лютите чушлета се нарязват на едро. Изцежда се лаймът. Пасират се 2 с.л. сок, джинджифилът, чушлетата с бахара, мащерката, индийско орехче, канелата, карамфила, олиото, соевия сос, сол и черен пипер.

 

3

Подсушените пилешки бутчета се набождат с нож или вилица на няколко места.

 

4

Бутчетата се намазват с маринатата, покриват се и се оставят за поне 4 часа в хладилника.

 

5

Ананасът се обелва, разрязва се на 4 по дължина и се отстранява твърдата сърцевина. Плодът се нарязва на кубчета.

 

6

Обеленият червен лук се нарязва на тънки ивици.

 

7

Листата босилек се нарязват на лентички. Лимонът се изцежда.

 

8

Смесват се ананасът, червеният лук, босилекът, сиропът от агаве, 2 с.л. лимонов сок и зехтинът и се маринова 30-60 мин. Подправя се със сол и черен пипер.

 

9

Бутчетата се подреждат в намазнена тавичка. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 40 мин. Поднася се с ананасовата салца.