Желе от бъзов плод с ябълки
за 4 бурканчета
Кухня
10:45 - 18 Юли 2022
4017
Продукти
125 г плодчета бъз - почистени от дръжките
1,5 кг ябълки
2 с.л. настъргана портокалова кора
½ пръчка канела
500 г желираща захар на 1 л сок
Приготвяне
Ябълките се нарязват на малки парченца. Слагат се в тенджера с портокаловата кора и канелата.
Добавят се плодчетата бъз. Сипва се вода леко да покрие всичко.
Вари се на средна температура, докато ябълките се сварят до разпадане. Оставя се да изстине и се прецежда.
Измерва се сокът и се добавя нужното количество желираща захар. Отново се кипва, като се разбърква, докато се разтопи захарта.
Веднага се пълни в бурканчета и се затваря плътно. Обръщат се върху капачките за 20 мин.