Азиатска супа с кюфтенца и нудели
за 4 порции, 50 мин
Продукти
За кюфтенцата: 350 г кайма смес, 1 стрък пресен лук, 1 червено чили чушле, 1 с.л. сусам, 1 ч.л. соев сос.
За супата: 1 червена чушка, 100 г гъби шийтаке, 6 стръка пресен лук, 30 г пресен джинджифил, 100 г китайско зеле, 150 г тофу – соево сирене, 1 червено чили чушле, 2 стъбла лимонена трева (алтрнативно 2 ленти лимонова кора), 3 скилидки чесън, 2 с.л. олио, 1 л зеленчуков бульон, 1 звездичка анасон, 2 листенца от лайм (алтернативно 1 малка лента кора от лайм), 80 г азиатски нудели – спагети, сол, 3 с.л. соев сос, 2 с.л. сусам, запечен на сух тиган, 2 ч.л. сусамово олио.
Приготвяне
Пресният лук за кюфтенцата се нарязва косо на пръстенчета. Чили чушлето за кюфтенцата се разполовява надлъжно, махат се семките и се наситнява напречно.
Омесва се каймата с пресния лук, чушлето, сусама и соевия сос. Оформят се 16 малки кръгли кюфтенца.
Червената чушка се почиства от семето и се нарязва на парчета около 2 см. Гъбите шийтаке се нарязват едро. Пресният лук за супата се нарязва на парчета по около 5 см. Джинджифилът се обелва и се нарязва на фини ленти. Китайското зеле се нарязва напречно на ивици.
Тофуто се нарязва на кубчета. Чили чушлето за супата се наситнява - със или без семките. Почистената лимонена трева се нарязва на 5 см парчета. Обелените скилидки чесън се нарязва на тънки филийки и се запържва до златисто в олиото, отцежда се върху кухненска хартия.
Бульонът се кипва с анасона, лимонената трева, лютото чушле, листата от лайм, джинджифила - оставя се да престои 15 мин. и се прецежда.
Нуделите се сваряват във вряща подсолена вода, без да се преваряват и се отцеждат.
Прецеденият бульон се кипва отново, добавят се кюфтетата, чушката, китайското зеле и гъбите. Готви се на тих огън 10 мин. Подправя се със соевия сос. Прибавят се тофуто, пресният лук и нуделите и се готви още 2-3 мин.
Поръсва се със сусама, пържения чесън и сусамовото олио.